.

Voorjaarsbloembollen vers van het land

Voordat de bollen in de winkel liggen...

Jaarlijks selecteren we miljoenen bloembollen en verpakken we deze zelf op onze kwekerijen. 
Op deze manier blijven de bollen vers en kunnen we de beste kwaliteit leveren. 
Je kunt bij De Bosrand terecht voor een ruim assortiment bloembollen tegen scherpe prijzen! 

 

 

Bloembollen planten

  • U kunt bloembollen op verschillende manieren planten: in een bloembak, in een border of 'speels' tussen het gazon.
  • Wanneer u bloembollen gaat planten moet de grond eerst goed losgemaakt worden. Hiervoor kunt u het beste een schepje of een speciale bollenplanter gebruiken. 
  • Er is een ezelsbruggetje om te onthouden hoe diep en hoe ver uit elkaar je bloembollen plant. Houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bol aan, en houd voor het planten ook 3x de hoogte van de bol aan. Tulpen van 5 centimeter moeten dus 15 centimeter diep en 15 cm uit elkaar worden geplant. (Op de verpakking staat altijd informatie over het planten van de betreffende bollen)

Bewaartip

Buiten is de kans op beschadiging door zon of vorst erg groot. 
Bewaar daarom uw bloembollen op een droge plek onder kamertemperatuur, bijvoorbeeld een kelder, garage of een schuur.

Tip: in het algemeen zullen de bollen in potten niet te lijden hebben van de winterkou. Maar zet ze niet te dicht tegen de rand van de pot want juist aan de rand dringt straks de vorst naar binnen. Gaat het heel streng vriezen dan kun je de potten inpakken met bijvoorbeeld noppenfolie. Of zet ze tijdelijk in een ruimte waar de temperatuur niet hogeer is dan 13 graden Celsius. 

 

Vanaf begin september vind je in ons tuincentrum een groot assortiment voorjaarsbollen. Wees er op tijd bij om de bollen van je keuze te bemachtigen en vergeet ze niet op tijd te planten. Dan beleef je nu alvast de nodige voorpret bij het idee van een fleurig voorjaar.

 

Narcissen, tulpen en nog veel meer soorten 

Narcissen en tulpen kennen we natuurlijk allemaal. Maar er zijn nog veel meer mooie bollen die voor een vrolijk voorjaar zorgen. Er zijn bollen die vroeg (vanaf januari-februari) en bollen die laat (mei-juni) bloeien. Kijk op de verpakking en kies beide soorten om zo lang mogelijk van de verschillende voorjaarsbloeiers te kunnen genieten. Verder kun je kiezen op kleur, op hoogte en bijvoorbeeld of ze bij- en vlindervriendelijk zijn. Met name:

  • blauwe druifjes; 
  • krokussen;
  • hyacinten leveren al vroeg in het jaar nectar voor bijen en vlinders.

En er zijn bollen die zichzelf vermeerderen; de zogenoemde verwilderingsbollen, zoals sterhyacinten, anemonen en het lelie-achtige knolgewas Erythronium. Deze houden over het algemeen van een schaduwrijk plekje, bijvoorbeeld onder een boom of aan de voet van een struik. En dan zijn er nog fraaie minder bekende soorten, zoals het zomer- of lenteklokje (Leucojum), de elegante prairielelie (Camassia) en de witte en blauwe Anemone blanda.

Wanneer plant je voorjaarsbollen?

Vroeg bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, winterakonieten en sterhyacinten (Scilla) plant je het best vanaf eind september tot begin november. Plant ze zo snel mogelijk na aankoop, anders kunnen ze uitdrogen. Soorten die iets later bloeien, zoals narcissen en tulpen, kun je van eind oktober tot begin december planten, mits het niet vriest. Soorten die later bloeien, zoals sierui (Allium), prairielelie (Camassia) en keizerskroon (Fritillaria imperialis), kun je prima in november en ook nog begin december planten, zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is. Als vuistregel geldt dat je de bollen – met het puntje omhoog – twee keer zo diep plant als de bol hoog is. Kijk voor de juiste plantafstand op de verpakking.

 

Hoe plant of poot je voorjaarsbollen?

  • Tussen eind september en eind november kun je vroeg- en laatbloeiende voorjaarsbollen planten, zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is.
  • Als vuistregel geldt dat je de bollen – met het puntje omhoog – twee keer zo diep plant als de bol hoog is. Kijk voor de juiste plantafstand op de verpakking.
  • Voor een zo natuurlijk mogelijk effect strooi je de bollen met losse hand uit en plant je ze op de plek waar ze gevallen zijn.
  • In een pot kun je gebruik maken van de laagjes- of lasagnemethode: plant de laatbloeiers onderin en de vroegbloeiers bovenin. Plant ze niet te dicht tegen elkaar – ze mogen elkaar niet raken – en niet dicht tegen de rand van de pot, vanwege de kans op bevriezing.