In het najaar aan de slag in de tuin

In het najaar aan de slag in de tuin

We weten allemaal dat het klimaat flink aan het veranderen is. De lente begint elk jaar steeds vroeger en de warme zomer houdt langer aan. Een gevolg hiervan zijn de droge, zeer warme periodes. Soms is het in oktober nog super mooi weer en kun je nog heerlijk buiten zitten. Dat is heerlijk toch? Om verschillende redenen is het najaar ook dé periode om in de tuin aan de slag te gaan. Maar waarom eigenlijk? We leggen het je graag even uit!

De warme grond in jouw tuin

De warme grond in jouw tuin heeft voor planten veel voordelen. De bodem is na de zomer nog warm en hierdoor slaan de planten beter aan. Vaste planten, bomen, struiken en bloembollen kunnen in het najaar makkelijk worden geplant of juist verplant worden omdat ze als het ware in slaapstand zijn. De wortels van de planten hebben meer tijd om te ontwikkelen en de grond heeft weer meer tijd om zich aan de wortels te plakken. Op deze manier nemen de planten weer gemakkelijker water en voeding op, op de momenten dat het lastiger wordt. Door in het najaar al aan de slag te gaan in jouw tuin, begint eigenlijk het voorjaar al veel eerder. Daar wordt iedereen toch vrolijk van? En door de prachtige bloemen die in het vroege voorjaar al bloeien, help je ook mee aan de biodiversiteit!

Tuincentrum De Bosrand | Najaar | Tuinieren

Wat te doen in het najaar?

Wil je weten wat je in het najaar zoal kunt doen in de tuin? We geven je graag wat tips:

  • Bloembollen planten - Nog voor de eerst vorst moeten de voorjaarsbollen zijn geplant. Denk dan bijvoorbeeld aan: narcissen, tulpen en krokussen. Lees in onze blog meer over de voorjaarsbollen.
  • Moestuin - In de moestuin is altijd wel iets te doen. In het najaar kun je tomaten, pompoenen, cougettes, bramen en pruimen oogsten. Groenten en fruit uit eigen tuin zijn super lekker en is natuurlijk fantastisch om zelf te oogsten!
  • Op jouw balkon - Heb je geen grote tuin, maar een balkon of terras. Dan kun je uitgebloeide bloemen verwijderen. Jouw plant ziet er meteen een stuk beter uit én alle energie in de plant gaat nu naar de bloeiende bloemen. Daarnaast kun je ook alvast prachtige, groene buxusboompjes op je balkon of op het terras zetten.
  • Gazon - Je zult zien dat het gras een stuk langzamer groeit dan een aantal weken gelden. Toch is het belangrijk om regelmatig het gazon te maaien. Heb je kale plekken in het gras? Dan is dit ook het moment om gras te zaaien.
  • Snoeien - Heb je een fruitboom in de tuin staan? Snoei deze dan zodra de eindknop zich in de boom heeft gevormd. Daarnaast kunnen de kastanjebomen en notenbomen ook al gesnoeid worden.

Ga in het najaar aan de slag in jouw tuin!

Het najaar is dus het perfecte moment om in jouw tuin, op het balkon of terras aan de slag te gaan. Bij Tuincentrum De Bosrand vindt je allerlei soorten tuinplanten die je met elkaar kunt combineren, een ontzettend groot assortiment met bloembollen en handig tuingereedschap om bijvoorbeeld te snoeien of het gazon te maaien. Kom gerust langs in één van onze vestigingen in Alphen a/d Rijn, Oegstgeest, Rijsbergen, Wassenaar en Woerden en ga aan de slag in jouw tuin!

Meer over voorjaarsbloeiende bloembollen

Tags: