.

Dingen om te doen in je tuin in september

Dingen om te doen in je tuin in september

Kortere dagen, zwoele temperaturen, hier en daar de eerste flinke regenbui: de nazomer is begonnen. Hoewel door ons soms betreurt, het einde van de zomer is heerlijk voor de tuin. De dagen zijn vaak nog lekker warm en ’s ochtends ligt er een mooie dauw op de natuur.
Na de rustige vakantiemaanden is het tijd om de oogst binnen te halen, denk aan al het fruit dat gerijpt is en geplukt kan worden. Maar deze periode kunnen we nog veel meer doen in de tuin, dus heerlijk aan het werk en genieten van de mooie dagen tijdens de nazomer!

 

Beplanting in september:

Blijf op de rozen letten, deze bloeien namelijk nog een tijdje door. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen zodat je de bloei en aanmaak van nieuwe rozen zolang mogelijk kunt verlengen.
Je kunt de nieuw aangekochte vaste planten in de bloemborders planten. De grond is nu nog warm waardoor de plant snel nieuwe wortels schiet. Zo zijn de planten sterk voordat de winter invalt.
Buxusboompjes kunnen goed in potten op het terras gezet worden. Let wel op dat ze niet te nat of juist te droog staan. Plant de buxus in een royale pot met goede aarde en geef regelmatig extra voeding.

 

Snoeien in september:

Notenbomen kunnen het beste in de nazomer gesnoeid worden. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en dit voorkomt het bloeden van de takken.
Knip de takken van framboos die vrucht hebben gedragen af tot de grond. Bind daarna de nieuwe takken bij elkaar zodat ze steun hebben.
De bloeitakken van de klimhortensia kunnen teruggesnoeid worden wanneer ze na de bloei te ver uitsteken.
Net als in de maand juli mag ook nu de coniferenhaag weer een nieuwe snoeibeurt krijgen.

 

Onderhoud aan het gazon in september:

  • De groeisnelheid van het gras neemt af. Dus u hoeft minder vaak te maaien. 
  • Verticuteer het gazon, als u dit niet in het voorjaar heeft gedaan. Alleen bij klei- of veengrond kunt u 2 keer per jaar verticuteren. 
  • Kale plekke in het gazon herstellen. Zaai ze in of leg nieuwe graszoden. 
  • Bemest voor de laatste keer van het jaar. Gebruik daarvoor langzaam werkende bemesting. Hierdoor komt het gazon groen de winter door. En maakt het een frisse start voor het voorjaar.
  • Steek de graskanten af met een graskantsteker of een platte, scherp geslepen schop. 

Tip:
September en begin oktober is de ideale tijd voor het zaaien of herinzaaien van een nieuw gazon. In deze maanden kiemen er minder onkruidzaden dan in de rest van het jaar. Gebruik zaden van graszodenkwaliteit, deze zijn gegarandeerd onkruidvrij.

 

Onderhoud van de vijver in september:

Aan het begin van de maand september is het in de vijver nog volop zomer. Maar tegen het einde van de maand, begint het verval van de beplanting toch echt zichtbaar te worden. Dun daarom deze maand steeds het teveel aan zuurstofplanten uit. Verwijder de uitgebloeide bloemen en bruine bladeren van de waterlelies en moerasplanten. Je kunt hier speciaal gereedschap voor gebruiken om het makkelijker te maken. Hoewel de buitentemperaturen vooral ‘s nachts behoorlijk kunnen dalen zal het vijverwater nog redelijk op temperatuur blijven. Blijf de vissen voeren om de conditie op peil te houden of om deze eventueel nog te verbeteren.
 

Overige tips voor september:

Bewaar al je tuinafval op een grote hoop en gooi dit niet in de container. Op een grote hoop zal het afval verteren tot prachtig compost dat je kunt gebruiken om beplanting te beschermen en de grond in conditie te houden. Ook is zo’n bult een ideale overwinteringsplek voor allerlei dieren: egels, kikkers, padden, hazelwormen en ook tal van insecten brengen graag op zo’n plek de winter door.
Maak het nestkastje alvast schoon. Op dit moment kunnen vogels het al gebruiken als slaapplaats.
Geniet nog van de laatste zomermomenten in de tuin. Denk aan de dauw die de ochtend versierd, de kleurige bessen en vlinders, de unieke nazomer lichtval en de tuin die nog in volle bloei staat. Daarnaast zijn er wel een aantal karweitjes die de aandacht vragen.