Tuinkalender mei

De temperaturen gaan omhoog en de dagen worden steeds zonniger, waardoor het de perfecte tijd is om aan de slag te gaan in de tuin! Elke maand wordt er een tuinkalender voor jou geschreven. Hieronder geven wij jou graag tips over wat je kan doen in de maand mei.

De onderwerpen zijn:

  • Water geven
  • De tuininrichting
  • Het gazon
  • Snoeien
  • Vijver

Wij wensen jou veel leesplezier en succes in de tuin!

Water geven

Zoals we hiernaast al hebben aangegeven, de heerlijk warmere dagen komen er weer aan! Dit betekent dat je vooral de net geplante planten water moet geven, omdat de wortels van jonge planten nog niet volgroeit zijn om voldoende water, diep in de grond, te kunnen opnemen. De zonnige dagen zorgen ervoor dat het water in de bovenste laag van de grond snel verdampt. Dat is de reden dat je vooral jonge planten van water moet voorzien. Dit kan je het beste niet in de avond doen, omdat de temperatuur s ’avonds daalt, wat ervoor kan zorgen dat er schimmel op je planten komt.

Tuininrichting

Met het mooie weer is het leuk en gezond om in de tuin bezig te zijn.

Mei is de perfecte maand om je tuinstoelen en -tafels schoon te maken, schuttingen en hekken op te knappen en je tuinkussens uit je kelder te halen.

Heb je een terras? Maak het gezellig met kaarsjes, bloemen en nog veel meer! Als je het nu mooi maakt, kan je er straks is het warme weer lekker van genieten. Ook zal je een bezem door je tuin kunnen halen om alles weer helemaal netjes te maken. Ook kan je alvast op zoek gaan naar een parasol die straks goed van pas komt in een zonnige tuin. 

Het gazon

Twee keer in het jaar zal het gras net een stuk harder groeien, dat is in augustus en in deze maand! Als je van een kort, strak gazon houdt, zal je zien dat je deze maand meer moet maaien. Ook gras heeft voedsel nodig en bij het maaien, gaat een deel van de voedselvoorraad in het gras verloren. Het is daarom erg belangrijk om je gazon in mei te bemesten. Het beste is om het gazon te bemesten als het gaat regenen of wanneer je tijd hebt om het gazon voldoende water te kunnen geven. Zorg er ook voor dat je het gras pas gaat maaien als het boven de vijf cm lang is.

De vijver

Last van draadalgen? Misschien nog niet, maar nu de zon meer gaat schijnen gaan algen ook weer groeien. Je kan de algen handmatig uit de vijver weghalen. Ook is het belangrijk om te zorgen dat er voldoende ruimte tussen de huidige planten in de vijver zit, zodat deze elkaar niet gaan verdringen. Als dat wel het geval is, dan kan je een aantal planten verwijderen of verkleinen.

De vissen zijn nu volledig wakker en die mogen regelmatig gevoerd worden. Ook is mei de ideale tijd om waterlelies en andere vijverplanten te planten of verplanten. Houd het wateroppervlak helder om ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof in het water terecht komt en dat er voldoende co2 de vijver kan verlaten.

Snoeien

Hagen zoals de Liguster, Coniferen, de Buxus en Hulst kunnen vanaf mei gesnoeid worden. Als je deze hagen nu snoeit, zorgt dat ervoor dat de plant makkelijker jonge bladeren ontwikkelt. Let wel op dat je snoeit op een bewolkte dag, de volle zon is voor een plant met snoeiwonden niet fijn om zich te herstellen.

Rozen op een stam kunnen gesnoeid worden en bij de Klimrozen kunnen de zijtakken afgeknipt worden. Ook de Rododendron kan halverwege mei gesnoeid worden als de bloemen zijn uitgebloeid.

Vier het mooie weer in de tuin!