Tuinkalender maart
Maart, dé maand waarin de lente officieel begint! Dat betekent dat we weer van alles in de tuin kunnen doen. De zon begint te schijnen en planten beginnen te groeien. In deze tuinkalender geven wij jou graag tips & tricks over wat je kan doen in maart!
Zaaien/oogsten
Wil jij graag verse groenten eten?
In maart kan je allerlei gewassen in je moestuin zaaien en er zijn zelfs al gewassen die je kan oogsten!
De volgende gewassen kan je vanaf nu in je eigen moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei.
Het is nog een beetje vroeg, maar er zijn al wat gewassen die je kan oogsten uit je moestuin, namelijk: vroeg gezaaide spinazie, de eerste rabarberstengels, waterkers, tuinzuring, sla en radijs.
De vijver
De vissen en planten in je vijver komen langzaam weer tot leven. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende zuurstof. Zorg voor zuurstofplanten en als je deze al hebt, is het belangrijk om deze terug te snoeien (15 tot 20 centimeter onder de vijveroppervlakte).
Ook is het belangrijk om afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen en daarnaast is het van belang om het bodemvuil weg te halen dat in het najaar de vijver is ingewaaid. Al het bodemvuil kan de bodem verzuren en later in het voorjaar zorgen voor een ongewenste algengroei.
Op het moment dat de vijvertemperatuur rond de acht graden is, mag je jouw vissen weer om de dag voeren. Het is belangrijk om dit rustig op te bouwen. Daarnaast is het nu de tijd om vissen te controleren op eventuele ziektes. Vissen die ziek zijn kan je herkennen aan openstaande kieuwen, donkere of witte stipjes op de huid, wratachtige plekken etc.
Draadalgen beginnen eerder te groeien, dan de zuurstofplanten die zich in de vijver bevinden. Het is daarom van belang om deze draadalgen in maart te verwijderen. Plaats daarnaast een UV-C filter in je vijver om te zorgen voor helder vijverwater.
Gazon
Begin in deze maand met je gazon om ervoor te zorgen dat je gazon een frisgroene uitstraling krijgt! Het is belangrijk om dit in stappen aan te pakken. De eerste stap is het verwijderen van de viltlaag die zich het afgelopen seizoen op het gazon heeft gevormd. Dit zorgt ervoor dat het gras makkelijker kan groeien. Ook kan je met een grasprikker in het gazon prikken om het gazon meer ‘lucht’ te geven.
De tweede stap is het herstellen van kale plekken in het gazon, door het strooien van graszaad. Daarna is het belangrijk om de zuurgraad van de bodem te meten, met een pH-Bodemtest. Je kan het gazon behandelen met AZ-Kalk van Ecostyle om de pH-waarde op peil te krijgen. Als laatst kan je vanaf deze maand, je gazon maandelijks bemesten. Dit alles zorgt ervoor dat jij kan genieten van mooie groene sprieten!
Beplanting
Maart is dé maand om heesters, hagen en bomen te verplanten. Het is belangrijk om dit nu te doen, omdat het blad vanaf nu steeds meer gaat groeien en dat vermindert de kans op een geslaagde verplanting.
Om ervoor te zorgen dat vogels van jouw planten afblijven, kan je netten boven je planten plaatsen. Ook zijn er andere afschrikmiddelen, zoals een vogelverschrikker.
Snoeien
Het is nu dé tijd om de Klimrozen wat terug te snoeien. De zijtakken van de hoofdtakken van de Klimroos kan je snoeien tot ongeveer net boven het vijfde oog. Let op, snoei de hoofdtakken niet. Dat mag alleen als je de oude Klimrozen wil verjongen. Een Klimroos is namelijk makkelijk te verjongen, door helemaal onderaan een oude hoofdtak weg te knippen. Het is belangrijk om rozen met een scherpe snoeischaar te snoeien, dit zorgt er namelijk voor dat de snijwonden glad worden en daardoor kunnen eventuele ziektes minder snel binnendringen.
Wil je jouw Knotwilg nog snoeien? Dan kan je dit tot half maart nog doen. Ook kan je in maart de verdorde gedeeltes van jouw vaste beplanting afknippen met een heggenschaar. Wist je dat je deze verdorde delen in kleine stukken kan knippen en door de grond kan laten verteren!
Ook kan je de Klimop wat terugsnoeien. In de loop der tijd zijn er namelijk takken gevormd die loshangen. Voorkom schade, door de stengels te verwijderen die zich aan het houtwerk en de dakgoten hebben gehecht.
Heb jij Olijfbomen in je tuin? Dan is het nu de tijd om het te snoeien. Dode takken, takken die op een ongewenste plek groeien of takken die naar binnen groeien kan je wegknippen. Het snoeien zorgt ervoor dat de Olijfboom harder gaat groeien.
Tuininrichting
Door een regenton in je tuin te plaatsen, beschik je over water en ben je milieubewust bezig!
De zon schijnt al regelmatig en dat betekent dat je lekker aan de slag kan gaan in de tuin met het weghalen van onkruid tussen de voegen van jouw tuintegels of op andere plekken in de tuin.
Tuinmeubelen
Als je nu al begint met de inrichting van jouw tuin, dan kan je daar straks volop van genieten in het mooie warmere weer. Zo kan je beginnen met het schoonmaken van je tuinmeubelen of je kan je tuinmeubelen voorzien van een nieuw laagje beits of verf. Ben jij toe aan nieuwe tuinmeubelen? Bekijk dan hier het assortiment.