Tuinkalender februari
Het voorjaar ligt weer in het verschiet! De dagen beginnen merkbaar langer te worden, de zon zal zich vaker laten zien en de natuur komt weer langzaam op gang. Maargoed, laten we vooral niet vergeten dat het in februari nog erg koud kan worden. Het is dus van groot belang om de nodige voorbereidingen te treffen en de planten goed te beschermen tegen deze lage temperaturen. Daarnaast kunnen we deze maand ook starten met het snoeien en zaaien. Kortom, het is de hoogste tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan in de tuin! Wij geven je graag wat tips & tricks over het onderhoud op het gebied van: zaaien, dieren, tuininrichting en beplanting.
Zaaien
In februari kunnen de temperaturen flink dalen, hierdoor is het nog niet mogelijk om je planten buiten te zaaien. Wel is het de ideale periode om de moestuin voor te bereiden en te starten met het zaaien van planten die binnen voorgezaaid kunnen worden. Zo kan je binnenshuis of in de kas al beginnen met het zaaien van gewassen voor de moestuin.
Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het voorjaar en een vruchtbare moestuin is het handig om een goed overzicht te hebben. Het maken van een zaaiplan is daarom een echte aanrader! Start met het vaststellen van welke soorten planten je wil kweken en zoek uit wanneer deze gezaaid moeten worden. Zo weet je zeker dat je op tijd begint met zaaien. Vervolgens kan je een plattegrond van je moestuin maken, waarop te zien is waar je welke plant wil hebben.
Benieuwd wat je in februari in de moestuin kan zaaien? Dit zijn vooral kasgewassen, zoals: bloemkool, spinazie, tomaten, aubergines, meloenen en komkommers.
Ook voor liefhebbers van eenjarige bloemen breekt het tuinseizoen aan. Je kan vanaf februari namelijk al starten met het voorzaaien van mooie zomerbloeiende eenjarigen! Zaai binnenshuis of in een kas alvast de eerste eenjarige zomerbloemen en plantjes in kweekbakjes en -potjes, zoals: de Amarant, Mandevilla, Lobelia, Vlijtig Liesje en Lantana. De kleine bloemen krijgen zo extra warmte en zorg. De zomerbloeiers krijgen op deze manier dus een flinke voorsprong! Vervolgens kun je ze uiteraard zelf uitplanten in de tuin.
Vijver
We kunnen stellen dat het gedurende de wintermaanden erg rustig is in de vijver en dat betekent dat je de vijver in februari maar beperkt hoeft te onderhouden. We hebben je afgelopen maand al laten weten dat een vijverpomp, filters en een eventuele zuurstofpomp uitgeschakeld kunnen blijven, omdat het leven in de vijver zich voornamelijk op de bodem van de vijver afspeelt. Hier vormt zich namelijk een waterlaag met een stabiele temperatuur, waar onder andere vissen, kikkers en waterplanten kunnen overleven. Een draaiende pomp of filter zal deze essentiële waterlaag kunnen verstoren. Een ijslaag op de vijver kan geen kwaad, behalve als de vissen zich toch aan de oppervlakte bevinden. In dit geval is het verstandig om een vijver- of zuurstofpomp in te schakelen. Wanneer we te maken krijgen met sneeuwval, kan je proberen om de sneeuw weg te vegen. Het is voor de vijver namelijk van belang dat het zonlicht door kan dringen. Verder hoef je vissen bij temperaturen onder de 6 graden niet te voeren.
Snoeien
In februari mag er ook flink gesnoeid worden! Zo is deze maand geschikt om bij zacht weer fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Zorg dat fruitbomen (zoals appels en peren) uiterlijk voor eind februari gesnoeid zijn. Wanneer dit later gebeurt, kan dit namelijk leiden tot ‘bloedingen’, oftewel sapverlies. Ook de Clematis mag deze maand worden gesnoeid. Dit geldt echter alleen voor Clematissen die niet in het voorjaar bloeien, daarbij zijn de bloemknoppen namelijk al gevormd. Wel moet je tijdens het snoeien van coniferen, oppassen dat je niet te diep terugsnoeit. Alleen de Taxus mag zeer ver worden terug geknipt. Andere coniferen mogen nooit tot op het hout ‘kaal’ worden gesnoeid.
Ook de Dakplataan verdient deze maand wat aandacht. De takken die recht omhoog groeien, kunnen worden gesnoeid. Hoe meer Dakplataan je snoeit, des te karakteristieker hij wordt. Knotwilgen kan je eind februari knotten, oftewel snoeien. Het is belangrijk om de Knotwilg ten minste eens in de drie jaar te knotten, anders worden de takken te zwaar en scheurt de knot in. Tip: knip de dorre restanten van de planten met de heggenschaar in stukjes en laat deze in de border liggen. Ze verteren vanzelf wel…
Dieren
Heb jij al een nestkastje in de tuin? Februari is namelijk de maand waarin je nieuwe nestkasten kan ophangen en je kapotte of weggerotte kasten kan vervangen. Door een nestkast in de tuin op te hangen, biedt je vogels een plekje om hun populatie in stand te houden. Daarnaast bestrijd je er ook nog eens eikenprocessierupsen mee, vogels zijn daar namelijk gek op.
Gazon
Een groen en goed verzorgd gazon, dat willen we natuurlijk allemaal! Maar mooi gras komt helaas niet vanzelf. Gelukkig kom je met enkele onderhoudstips al een heel eind. Ook in februari kan het gazon voorzien worden van een laagje kalk. Noodzakelijk, want kalk verbetert de bodemstructuur en gaat verzuring tegen. Hierdoor zijn voedingsstoffen beter beschikbaar en kan het gazon zich beter ontwikkelen. Vanaf eind februari tot begin maart kun je een bodemmonster nemen om de zuurtegraad van de ondergrond te kunnen bepalen. Een goede PH-waarde voor de grond ligt tussen de 5 en 6. Een waarde van 7 is neutraal en onder de 5 is de grond te zuur, dan is kalk strooien een goede oplossing. Dit resulteert in het minder snel ontwikkelen van mossen. Wist je trouwens dat je bij vorst beter niet op je gras kunt gaan lopen? Dit zorgt namelijk voor beschadigingen en bruine plekken in je gazon. Het gras kan zich soms vanzelf herstellen, maar vaak is dit niet het geval. Wanneer er door regen grote plassen water blijven staan, is het noodzakelijk om in actie te komen. Prik op deze plekken een aantal keren met een gazonprikker of riek in de grond, zodat het overtollige water weg kan lopen.
Tuininrichting
Deze maand is bij uitstek het moment om eens goed na te denken over het nieuwe tuinseizoen. Oriënteren over de mogelijkheden op het gebied van beplanting, bestrating en verlichting is hier uiteraard een onderdeel van. Wil je een watergeefsysteem installeren en elektriciteitskabels ingraven? Realiseer deze plannen dan vóórdat alle planten weer volop groeien. Op deze manier hebben je beplanting en het gras er minder last van. Grote kans dat we in deze maand te maken hebben met vorst. Om de bloeiende bollen in de potten of bakken te beschermen, kan je er een vliesdoek overheen leggen. Ook kunnen we in februari sneeuw verwachten. Verwijder indien nodig de sneeuw van groenblijvende heesters. Sneeuw in de border? Geen probleem! Dit vormt een isolatiedekentje voor vaste planten. Verder zijn we zeer waarschijnlijk allemaal wel bekend met het groene, glibberige laagje op het terras en tuinpad. Wij raden aan om deze paden te bestrooien met strooizand en vervolgens dit laagje weg te schrobben met de bezem. Als er geen sprake is van heftige vorst, kan je prima planten aanplanten. Ben je van plan om een groene schutting te plaatsen? Dan is deze maand het ideale moment om klimrekken te installeren. Klimplanten kunnen er direct tegenaan worden gezet, zodat ze in het voorjaar beginnen uit te lopen. Je geeft de planten op deze manier een goede start en je zult merken dat de groene schutting veel sneller dichtgroeit.
Beplanting
Deze maand staat ook in het teken van het verpotten van (de meeste) kuipplanten. Waar je op moet letten? Maak gebruik van schone potten en gebruik potgrond met klei. Door de klei wordt het water namelijk beter vastgehouden. Wanneer het niet vriest kun je je deze maand ook bezighouden met het verplanten van bomen en planten (zoals Citrusbomen en Bougainvellila’s) als deze te groot worden voor een pot. Het voorjaar is in zicht en het zal niet lang meer duren voordat de grond zal opwarmen, zo kunnen de planten sneller groeien. Vergeet de planten overigens geen water te geven tijdens drogere periodes. Ben je deze maand wel toe aan wat extra kleur in de tuin? Dat kan je zelf snel en gemakkelijk aanbrengen! Door bloeiende Primula’s en Violen op tafel te zetten, bijvoorbeeld. Deze mooie winterbloeiers kunnen gelukkig behoorlijk wat kou verdragen en zijn een eenvoudige manier om je tuin op te fleuren! Als er geen sprake is van vorst en de grond niet bevroren is, kunnen ook bladverliezende heesters worden geplant en verplant. Veel soorten, zoals haagplanten, worden vaak met kale wortels aangeboden