Tuinkalender april
April doet wat hij wil, zeggen ze weleens. Zo hadden we op 1 april zelfs sneeuw, maar niet getreurd de mooie warmere dagen staan al op de planning. In deze tuinkalender geven wij jou tips over wat je in april kan doen in de tuin. Aan de slag!
Dieren
Creëer een levendige tuin, waar je bijvoorbeeld badderende vogels ziet of lieveheersbeestjes ziet lopen op de bladeren van jouw planten. Je kan bijvoorbeeld een vogeldrinkschaal in de tuin plaatsen, waar vogels uit kunnen drinken.
Om een échte levendige tuin te creëren, heb je veel verschillende planten nodig. Daarmee maak je jouw tuin niet alleen heel vrolijk, maar daarmee draag je ook bij aan de biodiversiteit.
Biodiversiteit wordt omschreven als de verscheidenheid aan dier- en plantsoorten. Het gaat hierbij om alle levende organismen en de interactie daartussen. Helaas worden ecosystemen al decennialang bedreigd door menselijke handelingen, zoals: het kappen van bossen, het bouwen van huizen, de productie van broeikasgassen en vervuilende industrieën.
Bestuivers zoals bijen, zorgen ervoor dat onze voedselvoorziening op peil blijft, omdat ze voor de voortplanting van planten zorgen. Je kan bijvoorbeeld de Bijenweelde Rozen of Vlinderstruik in jouw tuin plaatsen om bij te dragen aan de biodiversiteit.
Beplanting
Maak een zomerse tuin met allerlei vrolijke kleuren, door bijvoorbeeld een aantal Ranonkels in je tuin te plaatsen.
Het kan zijn dat de kuip- en potplanten langzamerhand groter beginnen te groeien, waardoor ze niet meer in hun huidige kuip of pot passen. Zet ze dan over in een grotere kuip of pot.
Ook kan je jouw tuin kleurrijker maken met Begonia’s, Violen, Vergeet-Mij-Nietjes en Geraniums.
Vijver
Heb je de werkzaamheden van vorige maand nog niet helemaal kunnen afronden? Dan is het nu de hoogste tijd om afgestorven planten uit de vijver te halen en al het bodemvuil te verwijderen.
Zorg er ook voor dat je een UV-C filter in je vijver plaatst, om het water te filteren. Later in de maand april kan je Waterlelies en moerasplanten in de vijver plaatsen. Ook zullen de algen volop gaan groeien. Als het gaat over draadalgen, is het belangrijk om deze te verwijderen met een net, omdat het de groei van zuurstofplanten in de weg zit. Heb je weinig zuurstofplanten in je vijver? Zorg dan dat je er een aantal in de vijver plaatst.
In maart gaven we je de tip om goed te controleren of alles in orde is met de vissen. De vissen in jouw vijver komen nu weer op gang, omdat de watertemperatuur hoger wordt. Blijf controleren of je geen aparte zwellingen of vlekken ziet.
Moestuin/zaaien
In de vorige tuinkalender gaven we aan welke groenten je in maart kon zaaien. In april kan je nog meer groenten zaaien, denk aan: broccoli, knolselderij, rode bietjes, koolrabi, aardappel, rodekool, peterselie en ijsbergsla.
Houd jij ook zo van asperges? Goed nieuws! April is dé maand om asperges te eten. Heb je dus asperges in jouw tuin staan, dan kunnen deze vanaf nu geoogst worden. Aan het einde van deze maand kan je ook snijsla uit je moestuin halen.
Snoeien
In april kan je weer snoeien! Zo is het belangrijk om nu de Liguster, Leylandii en de Taxus te snoeien. Daarnaast kan je Coniferen bijsnoeien, om ervoor te zorgen dat ze niet te breed worden aan de zijkanten.
Het kan zijn dat jouw rozenstruik vanaf nu een aantal uitgebloeide bloemetjes gaat krijgen, het is van belang om deze weg te halen, zodat de andere bloemen langer blijven bloeien.
Ook kan je de Hortensia en Lavendel terugsnoeien, let er wel op dat je geen planten of struiken gaat snoeien als het vriest! Dit beschadigt de plant of de struik.
Gazon
Elk halfjaar is het verstandig om je gazon te verticuteren (dit is het maken van gaatjes in je gazon, om ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof in de bodem kan komen). Heb je echter een siergazon, dan kan je dit overslaan.
Heb je jouw gazon in maart nog niet voorzien van meststoffen? Zorg dan dat je dat nu doet om ervoor te zorgen dat het gras sterk wordt en het goed groeit. Het kan zijn dat er hier en daar wat onkruid tussen het gras zit. Zorg ervoor dat je dit deze maand verwijderd.
Ook kan je vanaf deze maand je gras weer gaan maaien. Op het moment dat de buitentemperatuur 6 graden of hoger is, begint het gras weer volop te groeien, hoogste tijd om weer te maaien dus! Let wel op: zorg ervoor dat je het gras bij de eerste maaibeurt niet te kort maait.
Tuininrichting
Het ziet er leuk uit, én je helpt de insecten ermee. Het insectenhotel is een leuke toevoeging voor in de tuin.
Heb je al een regenton in jouw tuin staan? Hiermee kan je water opvangen en gebruiken om de planten water mee te geven, op deze manier draag je gelijk een steentje bij aan de natuur.
Heb je veel last van slakken in jouw tuin? Als je ze nu ziet lopen is het verstandig om ze op te pakken en ergens anders in de natuur te zetten. Slakken leggen gemiddeld vierhonderd eitjes en die komen drie weken, nadat ze zijn gelegd uit. Je kan natuurlijk ook eenvoudig een slakkenlokdoos of andere middelen tegen slakken bij ons verkrijgen.