Dakbegroening met Sedum

De natuurlijke eigenschappen van Sedum maakt deze vetplant uitermate geschikt voor dakbegroening. Sedum - ook wel vetkruid genoemd - is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Deze familie bestaat uit vier- tot vijfhonderd soorten en duizenden variëteiten. Vetplanten of succulenten zijn planten die water opslaan in een deel van de plant. Bij Sedum wordt water opgeslagen in de bladeren, daarom spreken we bij Sedum ook wel over bladsucculenten.

Sedum heeft een aangepaste stofwisseling. ’s Nachts wordt kooldioxide via de huidmondjes opgenomen en in appelzuren omgezet. Overdag worden de appelzuren met behulp van de zonlicht afgebroken en fotosynthese uitgevoerd. De huidmondjes in de bladeren zijn alleen 's nachts geopend. Gedurende de hete en droge dag wordt het verlies van vocht geminimaliseerd.

Veel Sedumsoorten zijn van oorsprong te vinden op het Noordelijk halfrond, met name in het Middellandse zeegebied. Maar ook in Noord-Afrika en Zuid-Amerika is Sedum vaak te vinden op droge en/of koude plaatsen waar water schaars kan zijn. Dankzij haar natuurlijke eigenschappen heeft Sedum in groendaken weinig onderhoud nodig: het vereist weinig (regen-)water en voedingsstoffen.

Sempergreen Place ’n go®

In stedelijke gebieden is vaak weinig ruimte voor groen. Een ideale oplossing is groen op het dak. Een groendak is niet alleen mooi om op uit te kijken. Het biedt ook vele voordelen, zoals waterberging, warmteregulering, geluidsisolatie, luchtzuivering en bevordering van biodiversiteit. Niet alleen een Sedumdak kan mooi zijn, wat dacht u van kruiden op uw dak, of vegetatie die speciaal geselecteerd is voor bijen en vlinders? Wij adviseren u graag over de beste toepassing voor uw project.

De Sempergreen Place ’n go® Sedumtray is een lichtgewicht tray van gerecycled polyurethaan schuim. De tray is voorbegroeid met een mix van verschillende soorten Sedum. De plantjes groeien op een speciaal door Sempergreen ontwikkeld substraat. Begroeiingspercentage bij levering: minimaal 95%.

50 x 50 cm | € 17,99 per stuk

MATERIAAL
De Sempergreen Place ’n go® Sedumtray is een lichtgewicht tray van schuim, bestaande uit gerecycled polyurethaan. De onderzijde van de tray is voorzien van een drainagelaag die zorgt voor de afvoer van het regenwater. De combinatie van deze materialen leidt tot optimale groeicondities voor de beplanting.

De voorbegroeide trays bevatten zes tot acht verschillende soorten Sedum. De Sedumplantjes groeien op een speciaal door Sempergreen ontwikkeld substraat. Bij levering is de Sempergreen Place ’n go® Sedumtray altijd voor minimaal 95% begroeid. Het vetachtige plantje Sedum is goed in staat om water in het blad op te slaan en kan daarom uitstekend functioneren onder diverse weersomstandigheden.

TOEPASBAARHEID
De Sempergreen® Place ’n go® Sedumtray is rechtstreeks toepasbaar op het dak voor een direct-groen resultaat. De tray is toepasbaar op platte en lichthellende daken met een hellingshoek van maximaal 15 graden.

LEVERING EN INSTALLATIE
De Sempergreen Place ’n go® Sedumtrays zijn per stuk te bestellen en hebben een afmeting van 50 x 50 cm. Sempergreen Place ’n go® Sedumtrays zijn zeer eenvoudig te installeren. De trays kunnen direct op het dak geplaatst worden, naast elkaar. Als de dakbedekking niet wortelwerend is adviseren wij een wortelwerend folie aan te brengen ter bescherming van de dakbedekking.

Voordelen van een groendak

Een groendak kent vele voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Zo zorgt een groendak voor waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit in de stad. Groene daken maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen. Bovendien voelen mensen zich veel prettiger in een groene omgeving dan in een grijze. Hieronder zetten we alle voordelen overzichtelijk op een rij. 

                  Absorbeert regenwater
Een groendak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Het vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwaterpeil stabiel, wordt de piekbelasting op het riool verminderd en daaruit voortvloeiende overstromingen gereduceerd.
     
 
    Zorgt voor schonere lucht
De planten van een groendak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Met een groendak draagt u bij aan luchtzuivering.
     
 
    Verlaagt omgevingstemperatuur
Planten absorberen zonlicht. Zonlicht wordt voor 50% geabsorbeerd en 30% gereflecteerd. Zo wordt een koeler een aangenamer klimaat gecreëerd. Voor het binnenklimaat betekent dit dat de airco minder hard hoeft te werken, wat leidt tot energiebesparing. Op het klimaat buiten uw pand heeft dit een extra positief effect op de warmte in de stad. Het realiseert een temperatuurverlaging van 3°C in de stad.
     
 
    Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen
Een groendak werkt als een geluidsbarrière om uw pand. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen in uw pand als daarbuiten.
     
 
    Verlengt levensduur dak
Een groendak biedt bescherming tegen weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen en verdubbelt of verdrievoudigt de levensduur van uw dak tot wel 60 jaar of langer. U heeft de investering in uw groendak terugverdiend binnen 8 tot 21 jaar.
     
 
    Verhoogt biodiversiteit
De Sedums, kruiden, grassen of waardplanten die in een groendak verwerkt zitten bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten, vooral in de stad waar alleen steen is.