Kerstbomen
Ieder jaar is het opnieuw een leuke uitdaging: het vinden van dé perfecte kerstboom! Maar welke kerstboom past bij u? Gezaagd of met kluit, niet te groot, niet te klein en de naalden moeten er met kerst ook nog aan zitten. En hoe moet u de kerstboom verzorgen zeker als u dit jaar vroeg wilt pieken? En hoe zorgt De Bosrand ervoor dat we u de perfecte kerstboom kunnen bieden? Hieronder leest u hierover meer.
En natuurlijk staan onze medewerkers voor u klaar en helpen u graag met het vinden van dé perfecte kerstboom. Het is ten slotte maar één keer per jaar kerstmis!
- Heeft u de perfecte kerstboom gevonden dan verpakken we deze gratis in een net waardoor deze makkelijk vervoerd kan worden en niet beschadigd.
- De stam kunnen we afzagen naar wens zodat deze gemakkelijk in een standaard past.
- Ook bieden we de EasyFix kerstboomstandaard om uw gezaagde kerstboom makkelijk kaarsrecht te zetten. Bij aankoop boren we alvast een gat met een speciaal apparaat, zo past deze precies op de pin in de standaard. De kerstboom staat rechter en steviger en door het waterreservoir behoudt de kerstboom zijn naalden langer en blijft de boom nog langer mooi.
- Ook een traditioneel kerstboomkruis is mogelijk en plaatsen we voor u.
- Bij aankoop van een echte kerstboom ontvangt u een gratis miniconifeerboompje voor uw (klein)kind.
- Onze medewerkers helpen indien gewenst om de kerstboom in de auto te laden.
- We kunnen de kerstboom ook thuisbezorgen in de regio. Informeer naar de kosten bij uw dichtstbijzijnde vestiging.
De kerstbomen staan bij alle vestigingen buiten en daar verkopen we ze ook. Voordeel is dat de bomen zo langer goed blijven.
Wist u dat?
- U bij Tuincentrum De Bosrand terecht kunt voor een groot assortiment soorten en hoogtes? We hebben bomen tot wel 10 meter!
- Wij jaarlijks ca 35.000 kerstbomen verkopen via onze tuincentra en groothandels?
- Dat we Nordmann kerstbomen hebben vanaf €12,99 in de tuincentra?
Welke kerstboom past bij jou?
Soorten kerstbomen
De keuze van het soort boom hangt af van jouw voorkeur. Wil je de boom lang laten staan, kies dan een Nordmann. Wil je een heerlijke dennengeur in huis, kies dan voor een spar. Heb je weinig ruimte kies dan voor de Servische spar of de Picea Glauca Conica of Picea abies ‘Will’s Zwerg’ als kleine kerstboom. En gaat jouw voorkeur uit naar een bijzondere kleur? Ga dan voor de blauwspar! En wil je een boom waar je helemaal niks aan hoeft te doen? Kies dan voor een kunstkerstboom. Wil je een heerlijke dennengeur in huis, kies dan voor een spar. Heb je weinig ruimte kies dan voor de Servische spar of de Picea Glauca Conica of Picea abies ‘Will’s Zwerg’ als kleine kerstboom. En gaat jouw voorkeur uit naar een bijzondere kleur? Ga dan voor de blauwspar! En wil je een boom waar je helemaal niks aan hoeft te doen? Kies dan voor een kunstkerstboom.
Soort | Naaldverlies | Naaldkleur | Prikkend | Geur | Vorm |
Nordmann | Weinig | Donkergroen | Nee | Bij aanraking | Breed met mooie lagen |
Blauwspar | Weinig | Blauw / Grijs | Ja | Bij aanraking | Etages als piramides |
Fijnspar | Weinig | Groen | Ja | Heerlijk geurend | Brede takken |
Servische spar | Weinig | Grijs / Groen | Ja | Heerlijk geurend | Slank en compact |
Nordmann (Abies nordmanniana)
Eén van de meest bekende en meest verkochte kerstbomen in Nederland is de Nordmann. De Nordmann is een prachtige volle kerstboom met donkergroene, glanzende naalden, welke nauwelijks prikken. De belangrijkste reden waarom mensen voor de Nordmann kiezen is het feit dat deze boom weinig last heeft van naalduitval. De Nordmann is breder dan de andere soorten. De Noordmann geurt niet, behalve als je de naalden aanraakt. Bij de Nordmann zul je minder tot geen allergische reacties ontwikkelen.
Fijnspar (Picea abies)
De meest traditionele kerstboom is de fijnspar. Deze kerstboom staat bekend om de heerlijke dennengeur. Maar de naalden vallen helaas snel uit. Koop deze dus niet te ver voor kerst anders zit je wellicht met een kale boom. Met zijn brede takken en piramidevorm is de fijnspar overigens wel een heel mooie boom voor het ophangen van kerstballen. De naalden prikken wel. Vaak één van de goedkopere bomen.
Blauwspar (Picea pungens ‘Glauca’)
De blauwspar valt op door de zilvergrijs-blauwe naalden. De boom geurt heerlijk bij aanraking. De naalden prikken en de naalden vallen beperkt uit. De vorm van de blauwspar is piramide-achtig met takken die mooie etages vormen. Ideaal bij het versieren!
Servische spar (Picea omorika)
De Servische kerstboom wordt ook wel zilverspar genoemd vanwege zijn glanzende grijsgroene naalden. Hij heeft een compacte vorm met sierlijke afhangende takken. Deze opvallende ‘slanke den’ geurt heerlijk, heeft prikkende naalden maar valt niet snel uit.
Witte Spar, Canadese spar (Picea Glauca Conica)
Picea glauca 'Conica' is een dwergvorm van de witte spar en is in Nederland bekend onder de naam tafelkerstboom. Deze dwergspar wordt tijdens de kerst als kleine variant van de "gewone' kerstboom gebruikt. De Picea glauca 'Conica' heeft een compacte kegelvormige groeiwijze en heeft kleine zachte groene naalden en een wortelkluit in pot. Na de feestdagen kan hij (in pot of in de volle grond) je tuin in. Dan heb je nog jarenlang plezier van hem.
Fijnspar of kerstspar (Picea abies ‘Will’s Zwerg’)
Picea abies ‘Will’s Zwerg’ is een dwergvorm van de fijnspar. Het is een kleine, groenblijvende conifeer met een bossige, compacte, kegelvormige groeiwijze. De naalden zijn kort, eerst lichtgroen, later donkergroen en glanzend. En het boompje heeft een wortelkluit in pot en kan na de feestdagen je tuin in. Hij houdt van een standplaats in de volle zon en een zure tot neutrale, licht vochtige, goed doorlaatbare grond.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een kerstboom?
Een kleine of grote kerstboom
Eigenlijk alle verschillende soorten kerstbomen zijn er in diverse maten: van grote tot kleine kerstbomen. Dus als je de soort hebt gekozen kun je dus gaan nadenken over de grootte en hoogte van je kerstboom. Vergeet daarbij niet dat je een piek op de boom wil kunnen zetten en wellicht wil je jouw boom op een tafeltje plaatsen! Wat je ook kunt overwegen is (meerdere) mini kerstbomen. Mini kerstbomen koop je altijd in een pot, vaak al met een siermand eromheen. Je hebt ze zelfs inclusief verlichting en decoratie! Leuk en makkelijk voor kale hoekjes of in kleinere kamers.
Kerstboom met of zonder kluit
Een boom met kluit of in een pot behoudt over het algemeen beter zijn naalden. Toch moeten we daar meteen een kanttekening bij zetten: dit geldt namelijk alleen als de kluit eenzelfde gewicht heeft als de boom zelf. Hoe je daarachter komt? Houd de boom eens horizontaal en pak hem net boven de kluit vast. Blijft de boom in balans? Dan zit je goed! Zowel een kerstboom mét als een kerstboom zonder kluit heeft wel water nodig!
Kerstboom voor binnen of buiten
Ga je de boom binnen of buiten plaatsen? Kerstbomen groeien buiten in een constant redelijk lage temperatuur en kunnen dus prima tegen winterse omstandigheden. Maar als je dennenbomen naar binnen haalt dan kunnen ze gevoelig reageren op het grote temperatuurverschil tussen buiten en binnen. Als jij binnen de verwarming elke dag lekker opdraait tot een graad of twintig, dan is dat voor een kerstboom een groot contrast. Daarom raden we altijd aan om de boom eerst 1 á 2 dagen te laten opwarmen in bijvoorbeeld een schuur of garage. Hiermee voorkom je dat de boom onnodig veel naalden laat vallen. Kies je ervoor de boom na Kerstmis in je tuin te planten om hem volgend jaar weer te kunnen gebruiken? Zet deze dan inclusief zijn pot in de tuin, met de pot nét boven de grond uit. Ook hiervoor geldt weer: laat hem in de schuur of garage weer opnieuw wennen aan de lagere buitentemperaturen.
Naalduitval
Een kerstboom laat zijn naalden vallen door veranderende leefomstandigheden: van binnen naar buiten, van veilig in de grond tot ineens uit de grond, waarbij sommige bomen ook nog worden ontzien van hun kluit. Toch verliest de ene kerstboom meer naalden dan de andere, afhankelijk van het soort boom. Zo staat de fijnspar bekend als een kerstboom die over het algemeen snel naalden verliest. Voorkomen kun je de naalduitval niet, maar door goed te zorgen voor de boom, kun je het wel zoveel mogelijk beperken. Zorg dat je de boom voldoende water geeft, voorzie hem van kerstboomvoeding of snijbloemenvoeding en plaats hem bij voorkeur niet boven of vlak naast de verwarming.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk thema bij De Bosrand en gelukkig speelt het bij veel mensen ook een steeds grotere rol. Met de aanschaf van een kerstboom kun je duurzaam omgaan. De kerstbomen van De Bosrand worden niet bespoten met bestrijdingsmiddelen. Voldoende meststoffen én natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes zorgen ervoor dat de boom beschermd is tegen schimmels en insecten. Bekijk de video om van onze kerstbomen-inkoper te horen hoe onze bomen gekweekt worden in Denemarken. Een andere duurzame keuze is de keus voor een boom met kluit, welke terug geplant kan worden. Zo kan hij na de kerstperiode de tuin in!
Huisdieren en kinderen
Wat veel mensen niet weten, is dat kerstbomen een risico meebrengen voor hun huisdier. Veel honden en katten zijn geneigd om de dennennaalden op te eten of uit de waterbak van de boom te drinken. Allebei geen goed idee: de dennennaalden zijn giftig. En in de bak met water komen stoffen terecht die de boom uitscheidt. Deze stoffen kunnen zowel de maag als het zenuwstelsel van je hond of kat aantasten. Is een kunstkerstboom dan de oplossing? Niet per se. Ook daarvan kunnen naalden loslaten en op de grond vallen, al zal het in mindere mate zijn. Deze plastic naalden zijn evengoed slecht voor je huisdier. Ons advies: zorg ervoor dat je huisdier niet bij het water en de dwarrelende naalden kan. En heb je kinderen? Een boom met zachte naalden, zoals de Nordmann, is dan de ideale boom voor jou.
Nodig bij je boom
Uiteraard wil je jouw mooie kerstboom ook versieren. Kerstboomverlichting, kerstballen, kerst ornamenten en slingers mogen uiteraard niet ontbreken. Maar denk ook aan een kerstboomstandaard of kerstboommand. Een boom zonder kluit heeft een stevige standaard nodig. Er zijn 2 soorten standaarden: de Easyfix kerstboomstandaarden hebben een gat nodig in de stam van de kerstboom, waarmee je hem op de standaard plaatst. Bij De Bosrand maken we dit gat voor je: standaard bij online bestelde bomen of vraag ernaar in de winkel. Een ander soort kerstboomstandaard klemt de boom met schroeven vast. Heb je een boom met kluit? Dan wil je wellicht een mooie pot of kerstboommand. Een kerstboomrok maakt de boom vervolgens helemaal af.
Verzorgingstips
De kerstboom blijft een boom die buiten in de natuur groeit. Als je hem binnen zet zal hij daardoor gegarandeerd naalden verliezen en uitdrogen. Tenzij je een kunstkerstboom hebt natuurlijk! Om je nieuwe groene dennenvriend zo lang mogelijk in leven te houden hebben wij een paar verzorgingstips voor je op een rij gezet.
1. Vroeg pieken!
Hoe ver van te voren kun je een echte kerstboom eigenlijk kopen? Nou..dat kan al eerder dan jij waarschijnlijk denkt! Kies je een kerstboom in pot of met kluit, dan kan dit prima vanaf eind oktober/begin november. Zet ‘m bij voorkeur buiten neer, uit de zon en wind, en geef wel af en toe water. Ook een gezaagde boom kun je al eerder kopen. Wij zorgen ervoor dat de bomen niet té vroeg worden gezaagd, waardoor deze bomen ook prima ca. 2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt. En ook hier moet je er op letten dat hij niet in de wind staat of in de zon. Een kerstboom kan ook prima tegen vorst, sterker nog; hoe kouder, hoe beter! Omdat de boom dan minder snel uitdroogt.
2. Uitpakken
Heb je een mooie boom uitgezocht? Als je wilt kun je een kerstboom bij jouw De Bosrand in een plastic hoes laten inpakken. Handig tegen de naalden in de auto, maar als je thuis bent is het belangrijk dat je die hoes er zo snel mogelijk af haalt. Anders krijgt hij het erg benauwd en kan de boom gaan schimmelen. Als je geen plastic hoes hebt maar een net kun je die natuurlijk wel wat langer om de boom laten zitten.
3. Van buiten naar binnen
Alle soorten kerstbomen groeien buiten in de natuur. Ze zijn dus niet gewend aan het warme en droge klimaat van jouw huiskamer. Wanneer het buiten onder de 10 graden is kun je hem daarom beter eerst laten wennen. Ook al kun je niet wachten om je boom direct mooi op te tuigen, even laten wennen buiten of in de schuur/garage is écht beter voor de boom. Een dagje is dan voldoende. Hierdoor zal hij zijn naalden minder snel laten vallen!
4. De beste plek voor je kerstboom
In de winter is het koud buiten en stook je de kachel of centrale verwarming lekker op. Maar jouw mooie kerstboom houdt niet van deze droge warme lucht. Zet hem daarom liever niet in de buurt van een kachel of verwarming. Als je dat wel doet zal hij nog sneller uitdrogen en zijn naalden laten vallen. De kerstboom nat maken met een plantenspuit werkt hier helaas niet tegen. Geef hem dus gewoon een plek zo ver mogelijk bij de verwarming vandaan.
5. Kerstboom water geven
Logisch dat je een kerstboom water moet geven, ook een boom mét kluit. Geef hem regelmatig water en zorg er bij een gezaagde boom voor dat er altijd water in de voet staat. Je krijgt bij aankoop van een gezaagde kerstboom bij De Bosrand een zakje kerstbomenvoeding. Hierdoor blijft de boom echt langer mooi, dus voeg dat toe aan het gietwater volgens de aanwijzingen op de verpakking. Regelmatig water geven zorgt er voor dat de kerstboom zijn naalden minder snel zal laten vallen!
LET OP: het water dat in de voet van een gezaagde kerstboom staat is giftig. Dit komt doordat aan de stam van de boom hars zit. Let dus goed op dat huisdieren en kinderen niet van het water drinken!