10 tips voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen kunnen een goede ondersteuning zijn als je last hebt van plagen in de tuin. Echter is het zo dat niet alle middelen de rest van de tuin en bodem ook ten goede komen. Om hier goede keuzes in te maken, met zo min mogelijk gevolgen voor andere planten in jouw tuin geven we je 10 tips voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Tuincentrum De Bosrand | Tips voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

  1. Kies voor middelen die bij jouw tuincentra verkocht worden

Dit klinkt wellicht als een open deur, maar het is belangrijk om op te letten dat je gebruik maakt van de middelen die bij een tuincentrum zoals De Bosrand worden verkocht, want het gebruik van alternatieve (eventueel huis-, tuin- en keukenmiddelen) kan negatieve gevolgen hebben. Bij de vestigingen van De Bosrand is altijd iemand aanwezig om je te adviseren.

  1. Gebruik geen producten waar glyfosaat in zit

Wij streven er naar om het gebruik van glyfosaat terug te dringen. Daarom verkopen wij vanaf 1 januari 2022 geen producten meer waar glyfosaat in zit. Uiteraard zijn er andere kwalitatieve middelen om dit te vervangen.

  1. Vraag altijd na in het tuincentrum welke middelen verstandig zijn

Als je gewasbeschermingsmiddelen nodig hebt kun je bij De Bosrand altijd om advies vragen. Zo kun je met de juiste informatie voor de meest schone middelen kiezen, die de minste risico’s vormen voor de rest van jouw tuin en het ecosysteem.

  1. Gebruik altijd de aanbevolen dosering

De middelen die je gebruikt, zijn onderzocht op een bepaalde dosering. Daarom is het altijd van belang om de aangegeven dosering aan te houden. Er zijn ook verpakkingen verkrijgbaar die de juiste dosering bevatten, zodat je hier meteen mee aan de slag kunt. Op deze manier gebruik je de geconcentreerde middelen op de meest veilige manier.

Tuincentrum De Bosrand | Tips voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

  1. Kies verstandig wanneer je last hebt van een plaag

Als je last hebt van een vervelende plaag in de tuin wil je hier natuurlijk snel verbetering in zien. Het is echter wel belangrijk om niet aan het werk te gaan met het idee de volledige plaag uit te kunnen roeien. Stap voor stap aan de slag gaan is verstandiger voor eventuele huisdieren, vogels, insecten en de mensen om je heen.

  1. Let op waar de bestrijdingsmiddelen belanden

Uiteraard is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Wanneer de stoffen in water belanden (bijvoorbeeld een regenplas), of in de bodem terecht komen dan kan dit gevolgen hebben voor insecten die juist belangrijk zijn voor de bodem. Ook kunnen vogels of huisdieren hierdoor vergiftigd worden.

  1. Gooi resten weg bij het klein chemisch afval

Restanten kun je niet bij het gewone afval weggooien, maar bij het klein chemisch afval. De lege verpakkingen kun je wel weg gooien bij het rest afval. Houd er bij het opbergen ook altijd rekening mee dat de middelen buiten bereik van kinderen staan.

  1. Neem eventueel contact op met een plaagdierbestrijder

Heb je last van een plaag die te snel uitbreidt? Neem dan contact op met een erkende plaagdierbestrijder om je hierbij te ondersteunen, zo hoef je niet zelf aan de slag met verschillende soorten middelen die eventueel juist schade kunnen toebrengen.

  1. Informeer naar de oorzaak

Weet je niet precies wat er aan de hand is met jouw gewassen of planten? Maak dan een foto en neem deze mee naar één van onze winkels. Dan kan er iemand met je meedenken, waardoor je niet aan de slag hoeft te gaan met verschillende soorten middelen om de oorzaak te achterhalen.

  1. Vermijd middelen waar geen ingrediënten op staan

Als je nu nog middelen thuis hebt staan en niet zeker weet of deze veilig zijn om te gebruiken, raden wij aan om in ieder geval geen middelen te gebruiken waar de ingrediënten niet op vermeld staan.

Assortiment gewasbescherming