Natuurlijk tuinieren: wat houdt dat in?

Natuurlijk tuinieren, duurzaam tuinieren, of verantwoord tuinieren. Het zijn verschillende benamingen van een principe dat in ieder geval neer komt op: tuinieren met aandacht voor het milieu en de natuur.

Dat betekent dat er enerzijds weinig extra’s nodig zijn, juist om de natuur in balans te houden. Aan de andere kant betekent dat ook dat de bodem extra veel aandacht verdient en dat de balans tussen planten, dieren en insecten van belang is.

Hoe kun je hiermee beginnen en waar kun je op letten? Dat leggen we je graag uit!

Tuincentrum De Bosrand | Natuurlijk Tuinieren

Tuincentrum De Bosrand | Natuurlijk Tuinieren

Welke planten zijn geschikt voor een duurzame tuin?

De juiste planten voor jouw duurzame tuin, zijn de planten die je in de omgeving ziet. Dit zijn namelijk de planten die passen bij de grond en de standplaats. Daarnaast leveren ze voeding aan de dieren die in de buurt veel voortkomen.

Meer over duurzaam tuinieren

Een duurzame tuin is een groene tuin

Logisch misschien, als je deze zin leest. Maar een groene tuin houdt in dat de tuin zo veel mogelijk bedekt is met planten en bodembedekkers, dus dat betekent dat tegels plaats maken voor groen! Natuurlijk hoef je niet meteen álle tegels te verwijderen, maar de gemiddelde tuin bestaat uit meer grijs dan groen en dat kan natuurlijk wel anders.

Slim onderhoud voor de tuin en de insecten

Een duurzame tuin heeft genoeg ruimte voor verschillende dieren en insecten.  Dat houdt ook in dat je niet  té precies en netjes hoeft te zijn als het gaat om tuinonderhoud. Er zijn namelijk insecten die graag gebruik maken van een stapeltje takken en bladeren of een losse stapel stenen. Kikkers, vogels en insecten zoeken graag een beschutte plek. Als ze die in jouw tuin kunnen vinden help je ze de seizoenen door! Een nestkastje voor vogels, vlinders en vleermuizen is ook een goed idee als je ruimte over hebt. Bij De Bosrand vind je onder andere vogelhuisjes, insectenhotels en nestkastjes om de dieren en insecten in jouw tuin te helpen.