De weggooiwijzer voor tuinafval

Als je veel in de tuin bezig bent dan heb je waarschijnlijk regelmatig weer een flinke lading aan afval. Groen afval, maar misschien ook lege zakken waar potgrond in heeft gezeten of oude kweekpotten. Waar gooi je dit weg? In het kader van verantwoordelijk tuinieren geven we je in deze blog tips om ook verstandig om te gaan met al het tuinafval door middel van de weggooiwijzer te gebruiken.

De tuinafval gids: Alles over GFT en andere soorten tuinafval

Bij tuinafval denk je misschien alleen aan GFT, maar is jouw tuinafval wel groen? Om zo verantwoord mogelijk te tuinieren helpen we je op weg met een overzicht aan afvalsoorten.

Welk tuinafval kan in de plastic bak?

Als je met kunststof bloempotten en kunststof kweekpotten werkt, dan kun je deze bij een tuincentrum zoals De Bosrand inleveren. Gooi je ze liever weg? Dan kunnen deze in de plastic bak. Net zoals kunststof hoezen, die om nieuw gekochte producten heen zitten.

Plant labels die bij jouw nieuwe tuinplanten zitten, of die je voor jouw tuin hebt gebruikt mogen ook in de plastic bak. Vanzelfsprekend gaan plastic flessen die je mogelijk hebt gebruikt ook in de plastic bak, tenzij hier resten van gewasbeschermingsmiddelen in zitten, dan gaat dit naar de milieustraat.

Welk tuinafval kan in de GFT bak?

De GFT bak is bedoeld voor tuinafval, maar dan wel alleen voor groen afval. Dat is bijvoorbeeld snoei afval, of composteerbare producten. Er zijn tegenwoordig composteerbare bloempotten die je bij het GFT afval weg kunt gooien. Als dit zo is, staat dit er expliciet bij vermeld.

Ander tuinafval

Kartonnen en papieren verpakkingen of onderdelen kunnen vanzelfsprekend bij het oud papier. Verpakkingen van bijvoorbeeld dierenvoeding, of kunststof zakken waar aarde in heeft gezeten kunnen bij het restafval.

Verantwoord tuinieren betekent óók verantwoord weggooien

Natuurlijk tuinieren, of verantwoord tuinieren gaat niet alleen om de producten die je koopt en hergebruikt. Hoe je om gaat met afval is ook belangrijk voor de impact die de producten maken op het milieu. Als je bij de aanschaf van nieuwe producten twijfelt over het materiaal, of benieuwd bent of je dit bij ons kunt inleveren, kun je natuurlijk altijd om advies vragen aan een van onze medewerkers!

Zelf compost maken