• Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

.

De levende tuin

Iets wat van deze tijd is, is de levende tuin. Het wordt erg gestimuleerd om stenen uit de tuin te halen en hier bijvoorbeeld tuinplanten, bomen of heesters te plaatsen. Waarom? Dit is goed voor het milieu en uiteindelijk voor mens en dier. Bij tuincentrum De Bosrand bent u natuurlijk op het goede adres wanneer u op zoek bent naar diverse planten voor in de tuin. Wij leggen u graag uit wat de levende tuin precies is en waar u rekening mee moet houden wanneer u de tuin gaat aanpakken.

De levende tuin - Tuincentrum De Bosrand

Wat is de levende tuin?

Wij kunnen ons voorstellen dat u denkt: wat is een levende tuin? Bij een levende tuin kunt u de natuur zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Wat zo leuk is aan de levende tuin is dat u dit gewoon in uw eigen tuin, bij uw huis, kunt creëren. Groen doet namelijk goed met mensen en dieren. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom groen goed is voor mens en dier:

  • Groen zuivert de lucht en verbetert het milieu.
  • Groen zorgt voor plezier en daardoor ook voor ontspanning.
  • Groen is goed voor de gezondheid en helpt tegen wateroverlast.

Vul uw tuin dus niet met stenen, maar maak plaats voor groen. Er zijn vijf belangrijke onderdelen die bijdragen aan een levende tuin. Deze hebben we voor u op een rijtje gezet en lichten we graag toe.

De levende tuin: dieren

Laten we voorop stellen dat zonder dieren er geen levende tuin bestaat. Het is algemeen bekend dat verschillende soorten vlinders, bijen en libellen worden bedreigd met uitsterven. Hoe meer groen, hoe beter dus! Let er dus op bij het kiezen van planten en bloemen op de kleur, geur en eventueel vruchten. Vlinders, bijen, vogels en andere insecten halen namelijk hun voedsel daar vandaan. Daarnaast bieden bomen en struiken bescherming en dit de perfecte plek om voor vogels een nest te bouwen. Wist u trouwens dat slakken hele nuttige beestjes zijn in de tuin? Ze eten namelijk bladeren, dode insecten en hout. Dus ondanks dat ze niet zo populair zijn, is het zeker de moeite waard om deze niet weg te jagen.

De levende tuin: voedsel

Tegenwoordig is het super hip om in eigen tuin voedsel en kruiden te produceren. Het kweken van eten kan natuurlijk in de tuin, maar ook zeker op uw balkon. Leg bijvoorbeeld een groentetuin aan en geniet van eigen basilicum, tomaatjes of aardbeitjes. Heeft u alleen een balkon, dan kunt u natuurlijk ook alleen een fruitboompje, groenteplant of kruiden nemen. Kruiden kunt u namelijk ook prima in een pot of border planten. Wist u dat u ook heel gemakkelijk planten kunt combineren? Petunia's kunnen namelijk perfect bij andere planten in de moestuin staan. Ze bevorderen zelfs de groei!

De levende tuin - Tuincentrum De Bosrand

De levende tuin: water

Een leven zonder water kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen. Ook al is het vanzelfsprekend dat wij water tot onze beschikking hebben, het is natuurlijk wel de bedoeling dat hier zuinig mee wordt omgegaan. Planten in de tuin en dieren zijn vaak afhankelijk van schoon water. Een vijver in de tuin zou dan ook een goede optie zijn! Heeft u een stuk gras of een border? Zorg er dan voor dat het water gemakkelijk weg kan lopen. Zo heeft u minder snel last van overstromingen. Wilt u echt water besparen? Vang dan het regenwater op door middel van een regenton. Dit water kunt u overal voor gebruiken en het scheelt een hele hoop kraanwater.

De levende tuin: bodem

Wat is een tuin zonder bodem? Het is eigenlijk de basis van elke levende tuin en is super belangrijk voor gezonde planten en bloemen. U kunt bijvoorbeeld eigen compost maken en bladeren gewoon te laten liggen. Dit is namelijk een voedingsbodem voor bijvoorbeeld schimmels en insecten. De bodem krijgt dan een zogeheten natuurlijk evenwicht. Het beste is om dit niet te verstoren met chemische bestrijdingsmiddelen. Ook wanneer u diep gaat graven in de grond verstoort dit het bodemleven. Bedenkt dat de bodem ook een herstel periode nodig heeft, wanneer u aan het werk bent geweest in de grond.

De levende tuin - Tuincentrum De Bosrand

De levende tuin: energie

Het klinkt misschien heel gek, maar doordat planten water verdampen, verkoelt de omgeving. Eigenlijk kunnen we dus wel stellen dat groen dé oplossing geeft voor verkoeling tijdens de stijgende temperaturen. Bomen werken bijvoorbeeld veel beter dan een parasol. Onder de bladeren kan het namelijk een stuk koeler zijn. Ook wanneer u tuinverlichting gaat aanleggen, is het verstandig om voor energiezuinige lampen te kiezen, zoals LED tuinverlichting. Tegenwoordig zijn er zelfs tijdschakelaars en zonnecellen die allemaal voor energiezuinige tuinverlichting zorgen.

Bij De Bosrand vindt u alles voor de levende tuin

Wilt u ook graag veranderingen aanbrengen in uw tuin? Kom dan gerust eens langs in één van de winkels van De Bosrand. Hier vindt u veel soorten planten, bomen en struiken die perfect zijn voor de levende tuin. Ook voor LED tuinverlichting zit u bij ons helemaal goed. Of wat dacht u van allerlei producten speciaal voor de moestuin? Kom snel eens langs! Heeft u vragen over de levende tuin? Vraag het gerust aan één van onze medewerkers. Zij staan altijd voor u klaar!

Lees hier meer over vogels in uw tuin!