Groen Klimaatplein bij De Bosrand

We kunnen er niet meer omheen: natuurlijk tuinieren en de tuin duurzaam inrichten. Belangrijke onderwerpen die wij graag onder de aandacht brengen. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan het Groen Klimaatplein bij De Bosrand in Woerden of Alphen a/d Rijn. Op het plein laten we jou plantcombinaties zien om vlinders en bijen naar de tuin te lokken. Daarnaast vind je alle informatie over het aansluiten van een regenton en mooie insectenhotels. Heb je weleens van een groen dak gehoord? Op het plein vind je één van onze medewerkers die jou alles kan vertellen over een groen dak. Is jouw dak wel geschikt en waar kan je subsidie aanvragen? Nieuwgierig geworden naar ons Groen Klimaatplein? Bezoek dan onze vestiging in Woerden of Alphen a/d Rijn!

Vanaf medio juni 2022 kan je bij Tuincentrum de Bosrand Alphen a/d Rijn terecht voor advies over natuurlijke tuinen met aandacht voor groene daken, de levende tuin, verkoeling, water, bodem en natuurlijke gewasbescherming. Meld je ook aan voor een gratis tuinenschetsservice.

De vier thema's van het Groen Klimaatplein

De levende tuin

De natuur is in de levende tuin natuurlijk goed zichtbaar. Dit ruik je aan het vers gemaaide gras, is te horen aan de fluitende vogels en is te zien aan de gekleurde tuinplanten. Wist je dat een groene omgeving fijn én gezond is voor mens en dier? Groen zorgt namelijk voor ontspanning, plezier, inspiratie en is daarom van onschatbare waarde. Haal een paar stenen uit de tuin en zo creëert u op een gemakkelijke manier een levende tuin. Of wat dacht u van een regenton om al het water op te vangen?

Water in de tuin

Kunnen er niet meer omheen: de buien worden steeds heftiger en hebben we ook last van extreem warme dagen. Vervang daarom tegels in de tuin voor planten of waterdoorlatende bestrating. Zo kan het regenwater gemakkelijk in de bodem zakken en wordt het grondwater automatisch aangevuld. Resultaat? Een beter bodemleven, meer biodiversiteit in de tuin én de tuin is tijdens warme dagen een stuk koeler. Door kleine aanpassingen, zorgen we samen voor minder wateroverlast.

Groen dak

Het is bewezen dat een groene omgeving een goed en positief gevoel geeft. Waarom zou je dan geen groen dak nemen? Vogels, vlinders en insecten vinden een groen dak maar al te interessant en daarom zorgt een groen dak voor meer biodiversiteit. Doordat het regenwater door een groen dak wordt opgenomen, zorgt dit voor een brandwerende laag. Door een groen dak te nemen kan zo'n dak wel 60 jaar of langer meegaan. Wist je dat veel gemeentes in Nederland subsidie beschikbaar hebben gesteld voor het verduurzamen van jouw dak? Hier vind je alle informatie!

Tegel eruit, plant erin

Haal tegels uit de tuin en zet hier mooie tuinplanten! Een tuin met minder tegels neemt veel meer water op en zorgt daarnaast ook voor verkoeling. Haal dus wat tegels uit de tuin, zorg dat de grond goed is en plant hier een aantal mooie tuinplanten. Dit kunnen éénjarige plantjes zijn, maar ook vaste planten of een klein boompje doen het goed. Wil je echt uitpakken? Maak dan een klein vijvertje in de tuin. Ga dus zelf aan de slag! Op het Groen Klimaatplein vind je allerlei voorbeelden met plantcombinaties. Combineer er op los!

Wat te doen bij extreme regen?

Duurzaam tuinieren; vang al het regenwater op in een regenton: