Bescherm je buxus

Een veel gehoorde plaag: de buxusmot en dan vooral het rupsje wat de buxus aanvreet. Niet mooi, niet handig en vooral niet iets waar je blij van wordt!
De buxusmot is perongeluk meegenomen uit Azië en heeft het enkel gemunt op de buxus. Ondertussen is hij door een groot gedeelte van Nederland aanwezig.

 

Wat voor insect is de buxusmot?

  • Een wit doorzichtig vlindertje met een zwarte rand
  • De mot begint actief te worden in de maanden april en mei
  • Zeer vraatzuchtig en eet de bladeren en takjes van de buxus
  • Leeft 2 weken en legt eitjes onder het blad
  • In Nederland 2-3 generaties (met een cyclus 1,5 maand)

Hoe constateer je de buxusmot?

  • Wanneer net uit het ei: kleine vuilgele rupsjes tussen de buxusbladeren
  • Spinsel tussen de takjes en bladeren
  • Wanneer de rups groter is: 4 cm, groen en gestreept
  • Bladskelet en uitwerpselen
     

De Bosrand heeft producten in het assortiment van merken als BSI, Bayer, Pokon, Solabiol en ECOstyle. Ook hebben wij producten in ons assortiment zoals die van ECOstyle die de buxus op 100% natuurlijke wijze beschermt. Kom langs en laat u informeren over de beste oplossing voor u!

 

De buxusmotval

  • Vangt het mannetje, zodat het vrouwtje niet wordt bevrucht
  • Beschermt van 100m² tot 200 m² rondom de buxus (afhankelijk van het merk en model).
  • Zichtbare vangst
  • Niet giftig voor vogels

De buxusmotval zorgt er dus voor dat er minder nakomelingen worden geproduceerd en dat men op tijd de buxusmot kunt signaleren. Als uw buxus eenmaal buxusmot vrij is, kunt u deze gewoon laten hangen. Op deze manier constateert u op tijd wanneer de buxusmot weer aanwezig is. Het feromoon die de mannetje vangt werkt zeker 3 maanden. Bij sommige producten wordt standaard al een navulling geleverd, omdat de buxusmot een korte levenscyclus van 45 dagen kent. Zo kan het voorkomen dat er in één jaar wel 3 generaties ontwikkelen. Voor de overige modellen zijn navullingen beschikbaar wanneer u deze nodig heeft. 

Directe bestrijding

Zit de rups al in de buxus? Er zijn verschillende manieren om ze te bestrijden. U kunt ze met de hand eruit halen en in een afgesloten zak weggooien zodat ze geen schade meer kunnen aanrichten. Zijn het er teveel? Gebruik dan Pyrethrum (natuurlijk middel) of Desect (voorheen Decis). Dit zijn contactmiddelen. Dit houdt in dat de rups dood gaat wanneer deze bespoten wordt. Meerdere keren spuiten is hierbij aanbevolen, omdat niet alle rupsen meteen worden geraakt bij de eerste keer spuiten. Spuit het liefst bij windstil en droog weer, zodat het middel niet direct van de bladeren afwaait of weggespoeld wordt. De middelen zijn te verkrijgen als kant-en-klaar spuit product (1L) of als concentraat, waar je grotere oppervlaktes mee kan doen of makkelijk meerdere keren mee kan spuiten.

 

Aaltjes

Daarnaast kunt u ook aaltjes van ECOstyle gebruiken tegen de buxusmot. Deze zijn in de winkel te bestellen en bij sommige van onze vestigingen zelfs op voorraad.

Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die de rups van binnenuit opeten en ervoor zorgen dat de rups binnen een aantal dagen dood gaat. Aaltjes komen voor in de natuur en zijn de natuurlijke vijand van diverse insecten.

Aaltjes zijn:

  • 100% natuurlijk en ecologisch verantwoord
  • Zeer effectief
  • Eenvoudig te gieten of spuiten
  • Niet giftig voor kinderen, huisdieren, regenwormen, bijen en vogels

 

 

De buxus op volle sterkte?

Doordat de buxus verzwakt wordt door de buxusmot, is het van belang om de buxus wat extra weerstand mee te geven. Is je buxus voor een groot deel kaalgevreten, dan lijkt het misschien te laat. Toch kun je jouw buxus nog redden! Zorg ervoor dat je buxus volledig vrij is van de buxusmot en rupsen. Dan is het van belang dat je buxus zo snel mogelijk weer bladeren krijgt, aangezien de buxus het dan kan overleven. Bemest de buxus met Buxus-AZ voor een gezonde en sterke plant. Zo maak je de plant weerbaarder en minder vatbaar voor ziektes. Buxus-AZ is 100% organisch en verbetert de bodemkwaliteit; want een gezonde bodem is een gezonde plant! Op deze manier zal je buxus sneller kunnen herstellen van de schade en is er zeker nog hoop!

 

Mocht dit alles niet helpen en besluit u de buxus uit de tuin te verwijderen? En wilt u toch een vergelijkbare plant neerzetten? Kijk dan eens naar de volgende alternatieven:

- Ilex Crenata - Japanse hulst

- Taxus Baccata - Venijnboom

- Ligustrum Ovalifolium - Liguster

- Euonymus - Kardinaalsmuts