• Dagelijks
  verse
  tuinplanten

Haagplanten

Een haag is zeer geschikt als levendige afscheiding van een tuin. Maar ook in de tuin om bijvoorbeeld structuur te geven. Of je nu zelf een heg wil opkweken of kant en klaar wil aanplanten, het is allemaal mogelijk. De keus aan geschikte haagplanten is groot: groenblijvend, bloeiend of snel groeiend. Van taxus tot beukenhaag of van coniferen tot prunussen, de medewerkers van De Bosrand helpen je graag met het uitzoeken. Ben je op zoek naar een specifieke maat? Geen probleem! Wij helpen jou met het vinden van de geschikte plant en leveren, indien gewenst, ook maatwerk.

Het najaar is de tijd om te planten!

Maak gebruik van het najaar, want juist nu is het de tijd om een haag aan te planten. Zeker wanneer een haag net is geplant, is het belangrijk om een haag voldoende water te geven. De wortels van de haag moeten namelijk voldoende kunnen groeien en kunnen aansterken. In het najaar valt er relatief veel regen, waardoor de haag automatisch al veel water binnenkrijgt. In de zomer zijn de temperaturen hoger, waardoor je een haag in de zomer vaker water moet geven (je hebt er in de zomer dus meer omkijken naar). Daarnaast is de bodem in het najaar niet te warm en niet te koud. Het is wel belangrijk dat je een haag voor de vorst plant, zodat de wortels voorafgaand aan de vorst voldoende sterk zijn geworden. 

Haagplanten met kluit

Het is bij tuincentrum De Bosrand mogelijk om haagplanten, zoals coniferen met kluit te kopen. Planten met een kluit worden buiten, op een veld gekweekt. Het kweken van zulke planten is veel goedkoper, dan het kweken van deze planten in potten. Ze worden pas uit de grond gehaald, zodra ze groot genoeg zijn. Er wordt gezorgd dat rond de wortels nog wat aarde blijft zitten. Dit wordt ook wel de kluit genoemd. Zo kun je de planten zelf heel gemakkelijk planten en gaat de plant weer verder groeien. Bij de meeste planten wordt rond de kluit een metalen netje of jute gebonden. Zo beschadigd de kluit niet. Ga je de plant met kluit planten? Let er dan op dat je het metalen netje verwijderd. Jute kan in principe blijven zitten en verteerd vanzelf. Het planten van grote planten met kluit heeft zo zijn voordelen:

 • het is de beste optie om meteen een grote haag te planten;
 • je hebt eigenlijk geen of vrijwel geen afval. Daar bedoelen we mee dat je geen plastic potten heeft;
 • het is de beste prijs-kwaliteit verhouding;
 • haagplanten met kluit zijn van ongeveer oktober tot mei leverbaar. Het ligt enigszins aan het weer wanneer planten met kluit kunnen worden geleverd.

Heb je een plant met kluit van ons aangeschaft? Dan is het belangrijk dat de plant met kluit genoeg water krijgt. Het is verstandig om van tevoren het gat waar de plant ingezet gaat worden, helemaal vol te laten lopen met water. Dan kun je de plant planten en vervolgens nog een keer veel water geven. Om echt te kunnen genieten en plezier te hebben van een haag heeft deze wat verzorging nodig. Het eerste jaar moeten de planten voldoende water krijgen. Een tip van onze experts is om van het merk ECOstyle een speciale bemesting te gebruiken: Hagen-AZ. Dit zorgt ervoor dat de haag mooi, dicht en sterk wordt. De meststof is daarnaast verrijkt met RhizaMax, een wortelactivator die zorgt voor een sterk wortelgestel. Zo wordt de uitval na aanplant van een nieuwe haag tot een minimum gereduceerd. Daarnaast raden onze experts aan om Pokon Aanplant Grond te gebruiken bij het planten. Deze grond is speciaal ontwikkeld voor bomen, hagen en stuiken in tuin en border.

Kuilhoek bij één van de vestigingen van De Bosrand met eigen haagplanten.

Bladhoudende vs bladverliezende planten

Om een haag aan te planten, kan er onderscheid worden gemaakt tussen twee planten: de bladhoudende en de bladverliezende planten. Hieronder volgt een overzicht, onderstaande planten zijn verkrijgbaar bij De Bosrand:

Bladhoudende planten

 • Buxus (Buxus Sempervirens), dit is een bekende haag en ideaal voor de tuinders die graag snoeien! Want deze haag kan je zeer laag snoeien. 
 • Taxus (Taxus Baccata), deze winterharde donkergroene haag, biedt een luxe tuinafscheiding.
 • Conifeer (Thuja, Chamaecyparis en Cupressocyparis), deze coniferen zijn geschikt voor het aanplanten van een haag en zijn winterhard.
 • Glansmispel (Photinia), een 'fraaie' haagplant, die met haar mooie uitstraling een geliefde haagplant is. 
 • Olijfwilg (Elaeagnus Ebbingei), woon jij aan de kust? Geen probleem, want deze Olijfwilg is bestendig tegen wind en zout.

Bladverliezende planten

 • Beukenhaag (Fagus Sylvatica), wordt ook wel rode beuk genoemd en behoort tot de beukensoort. 
 • Haagbeuk (Carpinus Betulus), de haagbeuk zal in het najaar zijn blad verliezen. Het blad van de haagbeuk is puntiger dan de beukenhaag. 
 • Liguster (Ligustrum Ovalifolium), de bladeren van deze plant groeien snel, waardoor je op korte termijn al een volwaardige haag in je tuin hebt staan. Daarnaast heeft de Liguster ovaalvormige bladeren. 
 • Esdoorn (Acer Campestre), de Esdoorn wordt ook wel Veldesdoorn of Spaanse Aak genoemd. De bladeren zijn donkergroen en zullen in het najaar geel/rood kleuren. 

Planten van haagplanten met wortelgoed

De Bosrand heeft daarnaast een erg uitgebreid assortiment wortelgoed die geschikt zijn als haagplanten. Denk daarbij aan de volgende soorten:

 • Fagus Sylvatica - Groene Beuk
 • Fagus Sylvatica 'Purpurea' - Rode Beuk
 • Ligustrum - Liguster
 • Carpinus - Haagbeuk

De meeste maten hebben wij al leverbaar vanaf de maat 60/80 cm en kunnen wij leveren tot 175 cm.

Andere soorten wortelgoed

Ook voor de echte tuinliefhebber hebben wij verschillende soorten wortelgoed voor een voordelige prijs die je elders niet snel zult vinden. Denk aan andere soorten als: Acer Campestre, Alnus Glutinosa, Amelanchier Lamarckii, Betula Pendula, Cornus Mas, Cornus Sanguinea, Corylus Avellana, Crataegus Mongyna, Euonymus Europeus en Hippophae Rhamnoides.

Ben je geïnteresseerd in één van onze planten? Dan kun je het beste contact opnemen met de medewerkers van één van onze vestigingen in Alphen a/d Rijn, OegstgeestRijsbergen, Wassenaar of Woerden. Naast bovengenoemde haagplanten verkopen wij ook coniferen, prunussen, taxus, laag stambomen en hoog stambonen als kluitgoed. 

Toon filters Verberg filters

Filter producten