• Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

.

Kersthuisjes

Kerstmis is het feest van de tradities en daar horen tegenwoordig ook kersthuisjes bij. Samen de kerstboom versieren, de kerststal inrichten, cadeautjes uitpakken en uitgebreid tafelen; het hoort er allemaal bij. Sinds een aantal jaar is daar een traditie bij gekomen: het inrichten van een eigen kerstdorp. Lemax heeft ieder jaar verschillende dorp thema's. Pak dit jaar daarom eens flink uit met jouw eigen kerstdorp en kom eens langs in één van de vestigingen van De Bosrand voor een uitgebreid assortiment aan Lemax kersthuisjes. In onze winkels kun je vele Lemax huisjes bekijken en staan er complete kerstdorpen voor je uitgestald.

Jouw eigen kerstdorp van Lemax

Onze vestigingen in Alphen a/d Rijn, Oegstgeest, Rijsbergen, Wassenaar en Woerden hebben een groot assortiment aan Lemax kersthuisjes. Je vraagt zich vast af hoe je moet beginnen met het creëren van een eigen kerstdorp. Dat hebben wij hieronder in de vorm van een recept voor jou uitgeschreven.

Men neme: een topplek

Zoals een soep het beste in de pan wordt gemaakt, zo kies je voor het kerstdorp de beste plek in jouw huis. Een plek waar het kerstdorp het meest tot z'n recht komt. Denk aan een dressoir, een plekje onder de kerstboom of bij de schouw. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een speciale kersttafel.

Voeg toe: een goede ondergrond

Als je goed en voortvarend te werk wilt gaan, dan kies je voor een papieren ondergrond. Daar kun je naar hartenlust straatlantaarns, boompjes en andere schattige details op plakken. Kies voor papier met een rots-look of koop papier met sticky dots (plakstickers) om het uzelf wat makkelijker te maken. Zorg ook dat er genoeg ruimte is om naast en tussen de huisjes bijvoorbeeld straten, boompjes, beekjes en poppetje te plaatsen. 

Een snufje hoogteverschillen

Om een dynamisch dorpje te maken, zorg je dat er wat hoogteverschillen zijn. Ben je een echte DIY-er? Dan draai je jouw hand er niet voor om, om met wat dozen en papier maché een prachtige rotsformatie te maken. Let op: zorg voor genoeg ruimte voor kabels. Vind je dat een tikkeltje ver gaan? Ga voor gemak en koop een ‘basis-kerstdorp’. Een mooie ondergrond waar al ruimte is gereserveerd voor huisjes en kabels.

Een flinke portie kersthuisjes

De kersthuisjes vormen de basis van het kerstdorp. Meestal zijn dit keramieke huisjes met een lichtje erin. Met alleen huisjes is het nog geen dorp, toch? Daar hoort een kerk bij, wat winkels of een snoepkraampje. Er zijn tal van huisjes en gemeenschapshuizen te koop. Dus laat je lekker inspireren. Houdt jouw droomdorpje goed voor ogen. Is dat een Victoriaans Engels dorp? Of juist een modern ski-dorp?

Voeg wat beweging toe

Blikken vallen sneller op bewegende details. Hoe leuk is een schaatsbaan met bewegende schaatsers? Of wat dacht je van een draaiende molen of een rijdende trein? Zo zorg je voor wat leven in de brouwerij.

Toefje decoratie…

Met wat decoratiemateriaal maak je het perfecte plaatje af. Creëer sneeuw met een sneeuwdeken of poedersneeuw. Let op: een sneeuwdeken is minder mooi, maar poedersneeuw stuift wel flink. Je zorgt voor mooi openbaar groen door mos aan te brengen rondom de straten, bij beekjes en bij het dorpsplein. Plaats ook de straatlantaarns en spots nu, zodat de kabels weggewerkt kunnen worden. Maak straten met strooisel van kurk of steentjes. Een beekje creëer je bijvoorbeeld met blauwe glassteentjes. 

Voeg de boompjes en poppetjes toe

Tijd om de boompjes en poppetjes een plekje te geven. Er zijn bomen met en zonder sneeuw te koop. Zorg dat je verschillende maten in huis haalt, voor een speels effect. Zet een paar boompjes bij elkaar. Je kunt ook kerstbomen inclusief lichtjes kopen. Poppetjes zijn er ook in allerlei soorten en maten. Zorg dat ze goed bij het thema passen die je hebt gekozen. Je moet een kerstdorpje zien als een mooie foto of een ‘still’ uit een film. Een moment waarin van alles gebeurt. Mensen gaan naar de bakker, dansen samen, staan bij een kampvuurtje of gaan naar de kerk. Zorg dus dat die scenes worden gecreëerd. Wat ook leuk is: een sneeuwballengevecht of een bezoek van de kerstman.

Blus dit alles af met de laatste details

Tot slot kun je bruggetjes, vlaggen, houtstapels plaatsen eventueel wat poedersneeuw toevoegen. Daarna kun je gaan genieten van het sfeervolle kerstdorp.

Kersthuisjes van Lemax koopt u bij De Bosrand

Kersthuisjes en kerstdorpen kopen bij De Bosrand

Klein maar fijn. Hoe leuk is zo’n mini-dorpje? Wil je klein beginnen? Dat kan! Je hoeft echt niet meteen groots uit te pakken. Maak een klein diorama in bijvoorbeeld een houten krat, stolp, lantaarn of kweekkasje en zie wat de kracht van een klein dorpje is. Naast de kerstdorpjes van Lemax ben je bij De Bosrand ook op het juiste adres voor kerstverlichting, kunstkerstbomen en overige kerstversiering. Heb je toch nog wat vragen over een kerstdorp? De medewerkers van ons tuincentrum De Bosrand kunnen jou advies en tips geven. Kom langs in Alphen a/d Rijn, OegstgeestRijsbergen, Wassenaar of Woerden, zoek jouw kerstdorp uit en dan wensen wij je veel bouwplezier! 

Toon filters Verberg filters

Filter producten

€   - 
Wis selectie
1 - 60 van 131 producten