• Dutch (Netherlands)
 • English (United Kingdom)

.

De perfecte kerstboom vind jij bij De Bosrand

Ieder jaar is het opnieuw een leuke uitdaging: het vinden van dé perfecte kerstboom! Bij Tuincentrum De Bosrand kun je kiezen uit verschillende soorten en hoogtes. Maar welke kerstboom past bij jou? Gezaagd of met kluit, niet te groot, niet te klein en de naalden moeten er met kerst ook nog aan zitten. En hoe moet je de kerstboom verzorgen? En hoe zorgt De Bosrand ervoor dat we jou de perfecte kerstboom kunnen bieden? Hieronder lees je hierover meer! 

De Bosrand service

En natuurlijk staan onze medewerkers voor jou klaar en helpen je graag met het vinden van dé perfecte kerstboom. Het is ten slotte maar één keer per jaar kerstmis!

 • Heb je de perfecte kerstboom gevonden dan verpakken we deze gratis in een net waardoor deze makkelijk vervoerd kan worden en niet beschadigd.
 • De stam kunnen we afzagen naar wens zodat deze gemakkelijk in een standaard past.
 • Ook bieden we de EasyFix kerstboomstandaard om jouw gezaagde kerstboom makkelijk kaarsrecht te zetten. Hierbij boren we een klein gat in de stam van de boom, waardoor deze altijd rechtstaat als je deze thuis op een bijhorende standaard wilt neerzetten. Bij aankoop boren we alvast een gat in de boom met een speciaal apparaat, zo past deze precies op de pin in de standaard. De kerstboom staat rechter en steviger en door het waterreservoir behoudt de kerstboom zijn naalden langer en blijft de boom nog langer mooi.
 • Ook een traditioneel kerstboomkruis is mogelijk en plaatsen we voor jou.
 • Bij aankoop van een echte kerstboom ontvang je een gratis miniconifeerboompje voor jouw (klein)kind.
 • Onze medewerkers helpen indien gewenst om de kerstboom in de auto te laden.
 • We kunnen de kerstboom ook thuisbezorgen in de regio. Informeer hierover bij jouw vestiging in Alphen a/d RijnOegstgeestRijsbergenWassenaar of Woerden.

De kerstbomen staan bij alle vestigingen buiten en daar verkopen we ze ook. Voordeel is dat de bomen zo langer goed blijven. Én je kunt coronaproof en snel jouw boom kopen zonder het tuincentrum in te hoeven indien dit gewenst is.

TIP: De rustigste momenten om een kerstboom te kopen zijn vóór 5 december en doordeweeks is het relatief rustiger dan in het weekend, zeker in de ochtend tussen 9.00 uur - 11.00 uur.

Wist jij dat?

 • Je bij Tuincentrum De Bosrand terecht kunt voor een groot assortiment soorten kerstbomen en hoogtes? We hebben bomen tot wel 10 meter!
 • Wij jaarlijks ca 35.000 kerstbomen verkopen via onze tuincentra en groothandels?
 • Dat we Nordmann kerstbomen hebben vanaf €12,99 in de tuincentra?

Welke kerstboom past bij jou?

Kerstboom soorten

De keuze van het soort boom hangt af van jouw voorkeur. Wil je de boom lang laten staan, kies dan een Nordmann. Wil je een heerlijke dennengeur in huis, kies dan voor een spar. Heb je weinig ruimte kies dan voor de servische spar of de Picea Glauca Conica of Picea abies ‘Will’s Zwerg’ als kleine kerstboom. En gaat jouw voorkeur uit naar een bijzondere kleur? Ga dan voor de blauwspar! En wil je een boom waar je helemaal niks aan hoeft te doen? Kies dan voor een kunstkerstboom.

 

Soort

Naaldverlies

Naaldkleur

Prikkend

Geur

Vorm

Nordmann

Nauwelijks

Donkergroen

Nee

Bij aanraking

Breed met mooie lagen

Blauwspar

Weinig

Blauw/grijs

Ja

Bij aanraking

Etages als piramide

Fijnspar

Weinig

Groen

Ja

Heerlijk geurend

Brede takken in piramidevorm

Servische spar

Weinig

Grijs/groen

Ja

Heerlijk geurend

Slank en compact

 

Nordmann (Abies nordmanniana)

Eén van de meest bekende en meest verkochte kerstbomen in Nederland is de Nordmann. De Nordmann is een prachtige volle kerstboom met donkergroene, glanzende naalden, welke nauwelijks prikken. De belangrijkste reden waarom mensen voor de Nordmann kiezen is het feit dat deze boom weinig last heeft van naalduitval. De Nordmann is breder dan de andere soorten. De Noordmann geurt niet, behalve als je de naalden aanraakt. Bij de Nordmann zal je minder tot geen allergische reacties ontwikkelen. Voor kinderen is een boom met zachte naalden, zoals de Nordmann, een ideale boom.

 

Fijnspar (Picea abies)

De meest traditionele kerstboom is de fijnspar. Deze kerstboom staat bekend om de heerlijke dennengeur. Maar de naalden vallen helaas snel uit. Koop deze dus niet te ver voor kerst anders zit je wellicht met een kale boom. Met zijn brede takken en piramidevorm is de fijnspar overigens wel een heel mooie boom voor het ophangen van kerstballen. De naalden prikken wel. Vaak één van de goedkopere bomen.

 

Blauwspar (Picea pungens ‘Glauca’)

De blauwspar valt op door de zilvergrijs-blauwe naalden. De boom geurt heerlijk bij aanraking. De naalden prikken en de naalden vallen beperkt uit. De vorm van de blauwspar is piramide-achtig met takken die mooie etages vormen. Ideaal bij het versieren! 

 

Servische spar (Picea omorika)

De Servische kerstboom wordt ook wel zilverspar genoemd vanwege zijn glanzende grijsgroene naalden. Hij heeft een compacte vorm met sierlijke afhangende takken. Deze opvallende ‘slanke den’ geurt heerlijk, heeft prikkende naalden maar valt niet snel uit.

 

Witte Spar, Canadese spar (Picea Glauca Conica)

Picea glauca 'Conica' is een dwergvorm van de witte spar en is in Nederland bekend onder de naam tafelkerstboom. Deze dwergspar wordt tijdens de kerst als kleine variant van de "gewone' kerstboom gebruikt. De Picea glauca 'Conica' heeft een compacte kegelvormige groeiwijze en heeft kleine zachte groene naalden en een wortelkluit in pot. Na de feestdagen kan de boom (in pot of in de volle grond) jouw tuin in. Dan heb je er nog jarenlang plezier van. 

 

 

 

Fijnspar of kerstspar
(Picea abies ‘Will’s Zwerg’)

Picea abies ‘Will’s Zwerg’ is een dwergvorm van de fijnspar. Het is een kleine, groenblijvende conifeer met een bossige, compacte, kegelvormige groeiwijze. De naalden zijn kort, eerst lichtgroen, later donkergroen en glanzend. En het boompje heeft een wortelkluit in pot en kan na de feestdagen jouw tuin in. Hij houdt van een standplaats in de volle zon en een zure tot neutrale, licht vochtige, goed doorlaatbare grond. 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een kerstboom?

Een kleine of grote kerstboom

Bepaal als eerste de plek waar de kerstboom komt te staan. Bij voorkeur tochtvrij en ver weg van de verwarming. Zorg voor voldoende, maar niet te fel licht. Meet de lengte, breedte en de hoogte van de plek op, zodat je weet hoe groot de kerstboom mag zijn. Dat maakt het uitzoeken van de kerstboom ook een stuk makkelijker. Eigenlijk alle verschillende soorten kerstbomen zijn er in diverse maten: van grote tot kleine kerstbomen. Dus als je de soort hebt gekozen kan je dus gaan nadenken over de grootte en hoogte van jouw kerstboom. Vergeet daarbij niet dat je wellicht een piek op de boom wilt kunnen zetten en misschien wil je je boom op een tafeltje plaatsen. Wat je ook kunt overwegen is (meerdere) mini kerstbomen. Mini kerstbomen koopt je altijd in een pot, vaak al met een siermand eromheen. We hebben deze zelfs inclusief verlichting en decoratie! Leuk en makkelijk voor kale hoekjes of in kleinere kamers.

Kerstboom met of zonder kluit

Ben je van plan om jouw kerstboom zo snel mogelijk in huis te halen en zo lang mogelijk te laten staan? Ga dan (voor zo min mogelijk naaldverlies) voor een boom met kluit. Dit geldt alleen als de kluit eenzelfde gewicht heeft als de boom zelf. Dit is te controleren door de boom horizontaal te houden,  pak hem net boven de kluit vast. Blijft de boom in balans? Dan zit je goed! Zowel een kerstboom mét als een kerstboom zonder kluit heeft wel water nodig!

Kerstboom voor binnen of buiten

Ga je de boom binnen of buiten plaatsen? Kerstbomen groeien buiten in een constant redelijk lage temperatuur en kunnen dus prima tegen winterse omstandigheden. Maar als je een dennenboom naar binnen haalt dan kan deze gevoelig reageren op het grote temperatuurverschil tussen buiten en binnen. Daarom is het advies om de boom eerst 1 á 2 dagen te laten wennen en opwarmen in bijvoorbeeld een schuur of garage. Zo voor je dat de boom onnodig veel naalden laat vallen.

Huisdieren

Veel honden en katten zijn geneigd om de dennennaalden op te eten of uit de waterbak van de boom te drinken. Dit brengt een risico mee want de dennennaalden zijn giftig. En in de bak met water komen stoffen terecht die de boom uitscheidt. Deze stoffen kunnen zowel de maag als het zenuwstelsel van jouw hond of kat aantasten. Is een kunstkerstboom dan de oplossing? Niet per se. Ook daarvan kunnen naalden loslaten en op de grond vallen, al zal het in mindere mate zijn. Deze plastic naalden zijn evengoed slecht voor jouw huisdier. Zorg daarom dat jouw huisdier niet bij het water en de dwarrelende naalden kan.

Benodigdheden voor de boom

Vergeet vervolgens niet de kerstboomstandaard voor de gezaagde boom of een mand voor de kersboom met kluit. Een boom zonder kluit heeft een stevige standaard nodig. We hebben twee soorten standaarden: de Easyfix kerstboomstandaarden hebben een gat nodig in de stam van de kerstboom waarmee je hem op de standaard plaatst. De Bosrand maakt dit gat gratis voor jou. Een ander soort kerstboomstandaard klemt de boom met schroeven vast. Er zijn verschillende kerstboomrokken die vervolgens om de standaard heen geplaatst kunnen worden zodat dit helemaal af is. En dan komt het leukste deel, de kerstboom versieren met kerstboomverlichting, kerstballen, kerstornamenten en slingers etc. Bij Tuincentrum De Bosrand in Wassenaar, Alphen a/d Rijn, Oegstgeest, Rijsbergen en Woerden is er in de kerstshow een enorm assortiment voor de mooiste kerstboomversiering te vinden!

Verzorgingstips

De kerstboom blijft een boom die buiten in de natuur groeit. Als je deze binnen zet zal de boom daardoor gegarandeerd naalden verliezen en uitdrogen. Tenzij je een kunstkerstboom hebt natuurlijk! Voorkomen kan je de naalduitval niet, maar door goed te zorgen voor de boom, kan je het wel zoveel mogelijk beperken.

Met de volgende verzorgingstips blijft jouw groene dennenvriend zo lang mogelijk in leven:

Uitpakken

Heb je plastic om de boom heen zitten tegen naalden in de auto? Haal deze er zo snel mogelijk vanaf anders kan de boom gaan schimmelen. Een net kan wel langer om de boom blijven zitten.

Van buiten naar binnen

Een kerstboom met kluit kan je al begin november kopen. Zet deze bij voorkeur buiten neer, uit de zon en wind, en geef wel af en toe water. Ook een gezaagde boom kan je al eerder kopen. Wij zorgen ervoor dat de bomen niet té vroeg worden gezaagd, waardoor deze bomen ook prima ca. 2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of in een emmer, zodat die niet uitdroogt. Let er ook op dat de boom niet in de wind staat of in de zon. Een kerstboom kan ook prima tegen vorst, sterker nog; hoe kouder, hoe beter! Omdat de boom dan minder snel uitdroogt. We raden aan om de kerstboom na 5 december naar binnen te halen. De boom is niet gewend aan het warme en droge klimaat van jouw woning en daarom kan je het beste de boom eerst laten wennen in bijvoorbeeld de garage of schuur. Één of twee dagen is dan voldoende om ervoor te zorgen dat de naalden minder snel uitvallen.

De beste plek

Zet de kerstboom niet in de buurt van een kachel of verwarming. Droge warme lucht zorgt ervoor dat de boom nog sneller uitdroogt en zijn naalden laat vallen. Geef hem dus gewoon een plek zo ver mogelijk bij de verwarming vandaan.

Geef de kerstboom water

Geef zowel een gezaagde kerstboom als een kerstboom met kluit regelmatig water. En zorg dat er altijd water in de voet staat. Geef ook kerstbomenvoeding of snijbloemenvoeding.

LET OP: het water dat in de voet van een gezaagde kerstboom staat is giftig! Dit komt doordat aan de stam van de boom hars zit. Let dus goed op dat huisdieren en kinderen niet van het water drinken.

De mooiste en beste kerstbomen selecteren wij zelf, speciaal voor jou!

Wij reizen ieder jaar af naar het mooie Denemarken om prachtige kwaliteitsbomen te selecteren uit de velden. Het gaat om ca 35.000 stuks die we via de tuincentra en de groothandels jaarlijks verkopen. Het leven van deze boom begint in Geörgie, op zo'n 1000 meter hoogte. Waarom? Bomen die op deze hoogte wortelen, zijn extra krachtig. De zaden van deze bomen worden vervolgens in Denemarken geplant. Regelmatig worden de bomen nagelopen en gekeurd, omdat wij garant staan voor topkwaliteit. De bomen worden regelmatig gesnoeid in de groeitijd voor het juiste model. Voordat een Nordmann eenmaal in jouw woonkamer staat heeft deze al een hele weg afgelegd. Zo duurt het ruim twaalf jaar voordat een behoorlijke Nordmann aan onze kwaliteitseisen voldoet en uiteindelijk het stralende middelpunt wordt in jouw woonkamer. Onze Nordmannen zijn eerlijke kerstbomen. De bomen worden onder goede omstandigheden uitgegroeid tot volwaardige kerstbomen. Ook proberen wij de tijd tussen het kappen van de bomen en de verkoop in onze winkels zo kort mogelijk te houden, zodat jij de boom vers krijgt en minder last heeft van naalduitval. Ook krijgen wij de kerstbomen meerdere keren in de week geleverd zodat jij altijd een vers exemplaar bij ons aantreft.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

€   - 
Wis selectie
1 - 26 van 26 producten